Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Et nødvendigt sammenbrud: Hvorfor vil regeringen ikke erkende, at varmechecks skal finansieres?

Både de økonomiske vismænd og Nationalbanken har advaret kraftigt mod at undlade at finansiere krisepakker, da det kan forværre inflationsproblemet

Forhandlingerne om hjælpepakke til de, der rammes hårdest af prisstigninger på især fødevarer og brændsel, som finansminister Nicolai Wammen har stået i spidsen for, brød mandag sammen, efter at Radikale Venstre trak sig.
Forhandlingerne om hjælpepakke til de, der rammes hårdest af prisstigninger på især fødevarer og brændsel, som finansminister Nicolai Wammen har stået i spidsen for, brød mandag sammen, efter at Radikale Venstre trak sig. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Et stort politisk flertal ønsker at hjælpe mennesker, som rammes særlig hårdt af de voldsomme prisstigninger på især fødevarer og brændstoffer. Det er et godt ønske, selv om politikerne slet ikke er enige om, hvem der har størst behov for hjælpen. Værre er, at de heller ikke hidtil har kunnet enes om, at en sådan hjælpepakke skulle finansieres. Regeringen med finansminister Nikolai Wammen (S) i spidsen mente indtil i dag, at et ekstra tilskud til dårligt stillede pensionister fint kunne udbetales fra statskassen, uden at man skulle ulejlige sig med at finde pengene andetsteds. Det må fremtidige generationer finde ud af.

Det fik midlertidigt forhandlingerne til at bryde sammen, da først de borgerlige partier og siden De Radikale tidligere i dag afviste regeringens model. Det kunne ligne et nødvendigt sammenbrud, for nu er finansministeren kommet på bedre tanker. Regeringen vil alligevel gerne spare, og ministeren foreslår konkret at skære tre milliarder kroner af det offentliges anlægsinvesteringer de kommende år.