EU-ambition ligger i grus. Regeringen frygter fattigdomsgrænse

Regeringens modvilje mod en fattigdomsgrænse skader EU-tiltag, mener europa-parlamentariker Britta Thomsen (S)

©PHOTOPQR/SUD OUEST/COTTEREAU FABIEN ; BORDEAUX LE 23/05/2005 ; DRAPEAU EUROPEEN.
©PHOTOPQR/SUD OUEST/COTTEREAU FABIEN ; BORDEAUX LE 23/05/2005 ; DRAPEAU EUROPEEN. Foto: colourbox.com.

I 2000 LOVEDE EU's regeringsledere hinanden, at fattigdommen senest skulle være forsvundet fra det europæiske kontinent i 2010. I dag virker det ambitiøse løfte som en dårlig vittighed.

Knap 80 millioner - hver sjette indbygger - lever i dag på eller under EU's fattigdomsgrænse. I EU betragtes man som fattig, hvis ens indkomst ligger under 60 procent af normalindkomsten i det land, man bor i. Fattigdom er altså stadig et udbredt fænomen i EU-landene, og derfor er 2010 udvalgt som det europæiske år for bekæmpelsen af fattigdom.

I år skal vi skal rette vores opmærksomhed mod fattigdommens konsekvenser, identificere årsagerne og diskutere løsningsstrategierne. Men den diskussionen bliver svær at få i Danmark, da socialminister Karen Ellemann (V) ikke ønsker at sætte en relativ fattigdomsgrænse, vi kan diskutere ud fra. Så hvordan kan vi få en ordentlig debat, når vi ikke ved, hvilke tal vi skal bruge? Måler man fattigdommen i Danmark med EU's metode, er intet mindre end 395.000 danskere at betegne som fattige. Dette sammenholdt med en ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd, der dokumenterer betydelige forværringer af fattigdommen hos børnefamilier, gør det helt afgørende, at vi får sat fokus på præcise tal på fattigdommen, således at vi kan få bekæmpet den ordentligt. Måske er årsagen til regeringens modvilje mod en fattigdomsgrænse, at regeringen ikke ønsker at bekæmpe fattigdommen?

Britta Thomsen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne