EU-lande er i en krig på ord om ansvaret for migranter

Fragt- og redningsskibe, der samler bådflygtninge fra Libyen op i Middelhavet, får stadigt sværere ved at finde en havn

EU-lande er i en krig på ord om ansvaret for migranter
Foto: Domenico Occhipinti/AP/Ritzau Scanpix.

EFTER AT HAVE LIGGET OG VENTET lige ud for Siciliens kyst i flere døgn fik det danske fragtskib ”Alexander Maersk” natten til i går endelig lov til at lægge til kaj i Pozzallo, og de 108 migranter, skibets besætning havde samlet op, kunne gå fra borde og er nu indkvarteret i byens hotspot-center.

Den italienske regering gav tilladelsen, efter at den danske regering havde sendt en klage til Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini. Borgmesteren i Pozzallo opfordrede allerede fredag Salvini til at lade migranterne gå i land. Han kaldte situationen ”absurd”, fordi ”man ikke kan sende fragtskibet videre til andre havne”, som han sagde til avisen La Repubblica.

I går erklærede han sig i følge avisen Il Giornale glad og tilfreds over afgørelsen, ”som ikke kun jeg, men hele byen ventede på”.

Men mange tilhængere af Italiens nye hårde linje over for migranter beklagede sig til gengæld. Giorgia Meloni, leder af det lille og stærkt højreorienterede parti Fratelli d’Italia, Italiens Brødre, skrev på Twitter, at nu har vi ”ikke kun piratskibe fra ngo’er som ’Lifeline’. Nu samler fragtskibe fra det multinationale Maersk også migranter op. Det må stoppe”.

”Alexander Maersk” havde taget migranterne ombord, efter at de i torsdags blev reddet af det tyske ngo-redningsskib ”Lifeline”, som ikke kunne have dem alle ombord. ”Lifeline” kunne til gengæld ikke finde en havn, der ville tage imod skibet og de resterende 234 migranter. Situationen gav en ny krig på ord mellem flere EU-lande i stil med den, der udspillede sig omkring redningsskibet ”Aquarius” for to uger siden.

Spanien, der endte med at tage imod ”Aquarius”, meldte pas. Den spanske minister for udvikling, José Luis Abalos, erklærede i et interview med tv-stationen SER, at Spanien ”ikke kan være Europas maritime redningsorganisation”.

I en video på Facebook sagde Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, at ”Lifeline” ”sejler under hollandsk flag”, og så kan de ”sejle deres last til Holland”. Det afviste den hollandske EU-ambassade, som skrev på Twitter, at skibet ”hører til en tysk ngo og forekommer ikke i det hollandske skibsregister”.

Den franske europaminister, Nathalie Loiseau, blandede sig og sagde til tv-kanalen France 2, at ”Frankrig gør opmærksom på international lov”, som siger, at redningsskibet skal gå til nærmeste havn, i dette tilfælde Italien eller Malta. Dét fik så Salvini til at kalde ministeren for ”uvidende”, og ifølge avisen Corriere della Sera sagde han i mandags på et pressemøde, at det ville klæde Frankrig, hvis ”de åbnede havnen i Marseille” for redningsskibet.

Malta, som den italienske regering har kaldt ”inhumant”, fordi landet ikke vil tage imod migranter, lod i går forstå, at ”Lifeline” kunne få lov til at lægge til, hvis Malta kunne få lovning på at flyve migranterne fra skibet videre til andre EU-lande.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fik ”Lifeline” i går så tilladelse til at lægge til i Malta, efter at den italienske premierminister, Giuseppe Conte, havde talt med Maltas premierminister, Joseph Muscat, om en løsning.

”Ingen endelig beslutning er truffet, men hvis skibet kommer ind, så er det forståelsen, at migranterne vil blive fordelt mellem EU-landene,” siger en anonym regeringskilde i Malta ifølge Ritzau til Reuters.

Men samtidig skrev Læger uden Grænser på Twitter i går eftermiddags, at organisationens redningsskib ”Aquarius” lige var ”blevet nægtet adgang til Malta for at skifte besætning og tage forsyninger ombord”.

Som den italienske avis Il Foglio skrev i mandags, så har den italienske indenrigsministers, Matteo Salvinis, ”krig mod ngo-redningsskibene skabt stærk forvirring i Middelhavet”. Også den spanske avis El Pais konstaterer, at de seneste begivenheder illustrerer, ”hvor meget situationen har ændret sig i Middelhavet”, hvor redningsarbejdet nu i højere grad er overtaget af den libyske kystvagt. Den meddelte i går morges, at den havde samlet 948 migranter og 10 druknede op og returneret dem til Libyen.

”Italien overlader redningsarbejdet til den libyske kystvagt og dømmer bådflygtningene til indespærring i deten tionscentre,” skrev El Pais i en artikel med overskriften ”Den grusomme skæbne for 948 ofre for ’den libyske løsning’.”