Europæiske medier er kommet i vildrede: Skal vi undlade at spille Michael Jacksons musik?

I Norge satte NRK gang i kritiske røster, da stationen i mandags bekendtgjorde, at man havde tænkt sig at fjerne den amerikanske sanger og komponist Michael Jacksons musik fra sine spillelister i to uger. Selvom NRK hurtigt trak i land igen, kører debatten videre flere steder i Europa

”Kongen af pop” har været omdiskuteret på radiostationer verden over, heriblandt NRK og BBC, efter at dokumentarfilmen ”Leaving Neverland” indeholder nye anklager om pædofili mod den nu afdøde popstjerne Michael Jackson. –
”Kongen af pop” har været omdiskuteret på radiostationer verden over, heriblandt NRK og BBC, efter at dokumentarfilmen ”Leaving Neverland” indeholder nye anklager om pædofili mod den nu afdøde popstjerne Michael Jackson. – . Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Ritzau Scanpix.

KAN MAN ADSKILLE KUNSTEN fra kunstneren? Den debat kører nu i Europa, efter at et dokumentarprogram igen har bragt anklager om Michael Jacksons seksuelle misbrug af børn op til overfladen. Forskellige europæiske radiokanaler reagerer forskelligt, når de skal finde ud af, om de fortsat skal spille Michael Jacksons musik.

I Norge bekendtgjorde public service-udbyderen af radio og tv NRK tidligere på ugen, at man vil fjerne Michael Jacksons musik fra sine radiokanalers spillelister. Den besked blev mødt af et ramaskrig, blandt andet fra Marius Wærhaug Madsen, der er formand for den norske fanklub Michael Jackson Norge.

”Det virker, som om NRK allerede har bestemt sig for, at Michael Jackson er pædofil, og at anklagerne er sande. Jeg synes både, at det svækker NRK’s troværdighed, og gør musikken på radiokanalerne dårligere for tusindvis af mennesker, som værdsætter hans musik,” siger han til NRK.

Der gik heller ikke mere end 24 timer, før NRK’s ledelse trak i land.

”Beslutningen giver et indtryk af, at vi tager stilling til Michael Jacksons skyld, hvilket vi ikke gør. NRK må kunne adskille kunsten fra kunstneren,” siger Thor Gjermund Eriksen, chef for NRK, i en pressemeddelelse.

Også i Storbritannien har der været medieomtale af, at BBC’s største radiokanal BBC Radio 2 har bandlyst Michael Jacksons musik. I forrige uge skrev avisen The Times, at Michael Jacksons musik uden varsling var forsvundet fra radiokanalen, og henviste til, at sidste gang, der blev spillet et nummer af musikeren, var den 24. februar. I begyndelsen af denne uge kom BBC med en udmelding til musikmagasinet NME, hvor public service-udbyderen angav, at man ikke havde bandlyst Michael Jackson, men at musikken ikke blev spillet, på grund af at radiostationen primært spillede nyudgivet musik.

Samtidig har flere norske og britiske kommentatorer givet deres besyv med i forhold til, om synet på Michael Jack-sons musik skal ændres på grund af anklagerne om seksuelt misbrug af børn. Suzanne Moore, der skriver klummer for britiske The Guardian, kan ikke se bort fra anklagerne.

”Jeg accepterer, at stor kunst ofte er lavet af frygtelige mennesker, men nogle gange er det nødvendigt at have en grænse,” skriver hun i en klumme i The Guardian med overskriften ”Nok er nok: Michael Jacksons musik er død for mig nu”.

Den norske musikjournalist og kommentator Egon Holstad mener derimod ikke, at kunsten skal forbindes uløseligt med den kunstner, der har skabt den. Han udtalte sig til den norske avis VG (Verdens Gang), før NRK lavede en kovending og bekendtgjorde, at man ikke havde tænkt sig at fjerne musikken alligevel.

”Skal NRK stoppe med at vise film produceret af Harvey Weinstein på grund af overgrebsanklagerne mod ham? Skal NRK ikke længere sende tv-serien ’Derrick’, fordi hovedrolleindehaveren Horst Tappert havde en fortid som nazist? Det bliver et selvmodsigende vildnis, som de bevæger sig uelegant rundt i, mens de moraliserer,” siger Egon Holstad til VG.

Der var dog også nogle, der støttede op om NRK’s oprindelige beslutning om at fjerne Michael Jacksons musik. På Twitter skrev den norske forfatter Tine-Jarmila Sir, at hun forstod NRK’s beslutning.

”NRK fjerner Michael Jacksons musik fra spillelisterne i to uger i forbindelse med visningen af dokumentaren, hvor han anklages for seksuelle overgreb. En fin gestus, synes jeg,” skrev hun, inden NRK trak sin beslutning tilbage.

På trods af at både NRK og BBC har afvist en boykot af Michael Jacksons musik, lader det ikke til, at debatten vil køle ned lige foreløbig. Debatten kører nemlig ikke kun i Michael Jacksons hjemland, USA, og i Europa, for i går skrev The Guardian, at radiokanaler i både New Zealand og Canada ikke længere ville spille Michael Jacksons musik.