Evakuering af dyr fra Kabul vækker vrede hos briter: Er en oversætters liv mindre værd end en hund?

En redningsaktion fra Afghanistan giver anledning til stærke følelser og en bitter smag i munden hos nogle briter

Den tidligere britiske marinesoldat Paul ”Pen” Farthing har drevet dyrehjemmet Nowzad i Kabul, men møder nu kritik for at chartre et fly til et evakuere 173 katte og hunde til Storbritannien.
Den tidligere britiske marinesoldat Paul ”Pen” Farthing har drevet dyrehjemmet Nowzad i Kabul, men møder nu kritik for at chartre et fly til et evakuere 173 katte og hunde til Storbritannien. Foto: Omar Sobhani/Reuters/Ritzau Scanpix.

Dyreretsforkæmpere har vundet en stor sejr, efter det lykkedes den tidligere britiske marinesoldat Paul ”Pen” Farthing at forlade lufthavnen i Kabul sent lørdag. Med om bord på et privat chartret fly havde han 173 hjemløse hunde og katte fra dyrehjemmet Nowzad, som han drev i Kabul i Afghanistan, hvor han havde været udsendt som elitesoldat i flere omgange.

Evakueringen havde det bibelsk-inspirerede navn ”Operation Ark”.

Dyrene er nu i karantæne på dyrehjem i England og Wales, mens Paul ”Pen” Farthing selv fløj videre til Oslo og sin norske hustru Kaisa Markhus, med hvem han drev dyrehjemmet i Kabul.

Men det efterlader en mere end bitter smag i munden hos det konservative parlamentsmedlem Tom Tugendhat, der er formand for parlamentets udenrigsudvalg, og tillige som officer gjorde tjeneste i Afghanistan.

”Vi har lige brugt en masse tropper på at redde 200 hunde. Imens så risikerer min tolks familie at blive dræbt. Som en tolk spurgte mig for nogle dage siden: ’Hvorfor er mit femårige barn mindre værd end en hund?’”, fortalte Tom Tugendhat i et interview med radiostationen LBC .

Den britiske konservative forsvarsminister Ban Wallace har i et interview med tv-stationen Sky News kritiseret, hvordan forsvaret har været tvunget til at bruge energi på kampagnen for at få dyrene ud af Afghanistan.

”Jeg finder det foruroligende, at militæret blev forstyrret i arbejdet med at redde mennesker på grund af ukorrekte historier om, hvad der skete med 200 hunde og katte,” siger ministeren, der kategorisk afviste at lade dyrene evakuere på et af luftvåbnets fly.

De stærke følelser blev tydeligt stillet til skue, da The Times kunne afsløre en lydfil af en telefonsamtale mellem Paul ”Pen” Farthing og forsvarsministerens særlige rådgiver Peter Quentin.

”Få mig ud af Afghanistan med mit personale og mine dyr. Jeg gjorde tjeneste i 22 år i marinens kommandostyrker. Jeg gider ikke høre undskyldninger fra folk som dig, som stiller forhindringer i vejen. Du har til i morgen tidlig, hvor jeg er på Sky News, og så vil dit navn være det eneste, som folk taler om,” lyder truslen, der er fyldt med eder fra Paul ”Pen” Farthing, der truer med at ødelægge rådgiverens liv.

Siden har han undskyldt sit sprogbrug i et interview fra hustruens hjem i Oslo.

”Jeg er pinligt berørt over mit sprogbrug. Jeg undskylder til alle, der har hørt det. Men jeg var så langt nede, som man kan være, og mine følelser løb af med mig,” siger han i interviewet med ITV’s morgenprogram ”Good Morning Britain”.

Her indrømmer han også, at der var ledige pladser på flyet betalt af dyreretsaktivister, da det forlod Kabul. Han benægter videre, at det var britiske soldater, der hjalp ham ind i lufthavnen i Kabul, men siger, at han kom ind med dyrene med hjælp fra Taleban.

Et af de åbne spørgsmål er, hvordan et privat hyret fly kunne komme ind i lufthavnen, der var genstand for en farlig og omfattende evakuering.

Dyreretsaktivisten Dominic Dyer, der har ført kampagne for Paul ”Pen” Farthing, kommer med en forklaring i avisen The Guardian, hvor han antyder, at det er takket være premierminister Boris Johnsons hustru, Carrie Johnson, at flyet fik en landingstilladelse af forsvarsministeren.

”Ben Wallace gav den, fordi han blev presset til det af premierministeren, og jeg har ingen tvivl om, at Carrie var medvirkende til det,” siger han med henvisning til, at Carrie Johnson er kendt for at arbejde for dyrerettigheder.

Den påstand bliver dog klart afvist af en talsmand for premierministeren.

Med på flyet fra Kabul til London var dyrlægen Iain McGill.

”I betragtning af, hvad dyrene har været igennem, så er de generelt i god form. Kun fem katte døde. Som man ville forvente, så bliver det ikke svært at finde nye hjem til de dyr,” siger dyrlægen til BBC med henvisning til, at dyrene efter karantæne kan blive adopteret af almindelige borgere.