Juraprofessor: Facebooks nye valuta er bud på, hvordan de kan opnå verdensherredømme

Med den helt nye valuta libra vil Facebook tilbyde et betalingsmiddel til sine brugere uafhængigt af bankerne. Men vi risikerer at overføre kontrol med pengepolitikken fra centralbanker til private virksomheder, påpeger kritikere

Libraen vil gøre det muligt at sende penge uden at betale gebyrer til bankerne. Kunderne vil spare penge, og systemet vil være mere effektivt, lover tilhængerne af både libra og af de øvrige kryptovalutaer som for eksempel bitcoin, der er dukket op inden for de seneste år. –
Libraen vil gøre det muligt at sende penge uden at betale gebyrer til bankerne. Kunderne vil spare penge, og systemet vil være mere effektivt, lover tilhængerne af både libra og af de øvrige kryptovalutaer som for eksempel bitcoin, der er dukket op inden for de seneste år. – . Foto: Dado Ruvic/Reuters/ Ritzau Scanpix.

FACEBOOKS ØNSKE OM at lancere en helt ny verdensvaluta har mødt hård kritik fra regeringer, centralbanker og finanseksperter.

Den nye valuta libra, som blev præsenteret i sidste uge, er en såkaldt kryptovaluta uden tilknytning til hverken en stat eller en centralbank. Efter planen skal den sættes i omløb til næste år. Og at netop Facebook står bag idéen, vækker mildt sagt bekymring.

”Facebook har allerede misbrugt data og skal ikke have lov til at styre en ny, risikabel kryptovaluta fra en schweizisk bankkonto uden kontrol,” skrev Sherrod Brown, medlem af det amerikanske senats bankudvalg på Twitter.

Den nye valuta skal bruges som betalingsmiddel på internettet, men også i de virksomheder, der slutter sig til projektet. Uber og Spotify, men også finansgiganter som Visa og Mastercard har allerede meldt sig ind i den nye organisation baseret i Schweiz, som skal styre den nye valuta.

Selv beskriver Facebook libraen som en håndsrækning til de omkring to millioner mennesker i verden især i udviklingslande, som både har en smartphone og penge at bruge. Men ikke nogen bankkonto.

”Vores mission er at skabe en global møntfod, som alle har nem adgang til,” sagde projektets leder, David Markus, ved præsentationen.

”Vores mission er at skabe en global møntfod, som alle har nem adgang til,” sagde projektets leder, David Markus ved præsentationen af den nye Facebook-valuta libra. –
”Vores mission er at skabe en global møntfod, som alle har nem adgang til,” sagde projektets leder, David Markus ved præsentationen af den nye Facebook-valuta libra. – Foto: Tobias Hase/DPA/Ritzau Scanpix

Libraen vil gøre det muligt at sende penge uden at betale gebyrer til bankerne. Kunderne vil spare penge, og systemet vil være mere effektivt, lover tilhængerne af både libra og af de øvrige kryptovalutaer som bitcoin, som er dukket op inden for de seneste år.

Det er potentielt en bombe under bankerne, men også under staternes monopol på at slå mønt og regulere inflationen og den økonomiske vækst ved at skrue på renten. Regeringer og finanseksperter er derfor alt andet end begejstrede for libraen.

”Vi kan ikke bare lade dem tage til Schweiz og begynde at konkurrere med dollaren,” siger formand for finansudvalget i Repræsentanternes Hus, Maxine Waters, til tv-stationen CNBC.

En senatshøring er allerede programsat til juli, og i Frankrig, der har formandskabet i G7-gruppen med de syv mest industrialiserede lande, har finansminister Bruno Lemaire bestilt en rapport om initiativet hos de syv landes centralbankdirektører.

”At Facebook skaber et internt betalingsmiddel – hvorfor ikke? Men det må ikke blive en virkelig valuta på lige fod med nationale valutaer,” siger han til radiostationen Europe1.

KRITIKERNE FRYGTER, at en ny, global valuta kan udløse en international finanskrise, hvis kursen på libra pludselige falder, og regeringerne tvinges til at redde libraen og dermed Facebook, som de reddede storbankerne under finanskrisen med den efterfølgende gældskrise til følge.

Facebook lover omvendt, at libraen vil være en stabil valuta, hvis værdi beregnes ud fra en mængde af nationale valutaer. Mark Zuckerberg har også valgt at lade den nye valuta administrere af en ny organisation med deltagelse af foreløbig 27 virksomheder, der hver har skudt 65 millioner kroner i projektet som garanti for libraens værdi.

Dermed håber Mark Zuckerberg desuden at undgå, at libra bliver opfattet som en ”Facebook-valuta”, der især skal skaffe virksomheden adgang til endnu flere følsomme personoplysninger, netop som han har brugt det seneste år på at tale sig ud af Cambridge Analytica-skandalen om lækager af personlige oplysninger til politisk marketing.

Men det dæmper ikke bekymringen, blandt andet fordi libraen især skal bruges på Facebook-applikationer som for eksempel Whatsapp.

”Facebook har lige offentliggjort sit seneste bud på, hvordan de kan opnå verdensherredømme,” skriver den amerikanske juraprofessor ved Columbia Universitet Katharina Pistor i et indlæg i den britiske avis Daily Star.

Mark Zuckerbergs tidligere kollega og medstifter af Facebook Chris Hughes, som allerede har anbefalet at opdele virksomheden i mindre enheder, har dermed fundet et yderligere argument.

”Facebooks kryptovaluta risikerer at overføre det meste af kontrollen med pengepolitikken fra centralbankerne til private virksomheder,” advarer Chris Hughes i Financial Times.