Fagmiljø for religionsforskning ødelægges

Teologistudiet i Aarhus skal flytte væk fra de bygninger, som har huset de studerende og forskere gennem de seneste 10 år. Det rammer det faglige miljø, mener Mattias Skat Sommer

Det Teologiske Fakultet ved Aarhus Universitet skal flyttes over i andre bygninger.Foto
Det Teologiske Fakultet ved Aarhus Universitet skal flyttes over i andre bygninger.Foto. Foto: .

Beslutningen om flytningen af Teologi, Religionsvidenskab og Arabisk ved Aarhus Universitet er besynderlig af flere årsager. Den helt åbenlyse er, at der for nylig er bygget om i bygningerne på Tåsingegade, således at der hér forefindes et cafémiljø med kantine og studiepladser.

LÆS OGSÅ: Teologi i Aarhus smides på porten

Vi er rigtig mange, der er glade for denne ombygning, som klart har styrket studiemiljøet, fordi den har bragt mere samling og fællesskabsfølelse i de gamle hospitalsbygninger. Det er derfor tåbeligt at skulle flytte bort, når nu intentionen bag universitetets omstruktureringer var at gøre forholdene bedre. De fungerer udmærket, tak!

En flytning vil uvægerligt forringe forholdene. Den påståede besparelse skulle føre til, at forskning og uddannelse får en saltvandsindsprøjtning, men det synes ikke at være sivet ind, at de to ting kun udfolder sig levende i et godt studiemiljø. De dør ud, så snart de skilles ad.

Det er desuden højst besynderligt, at man vil lukke biblioteket på Tåsingegade, som ellers er optimalt indrettet til studier med en underetage, der indeholder opslagsværker, håndbøger og gruppearbejdspladser, og en overetage med læsesal og håndbibliotek. Biblioteket er yderst velfungerende, medarbejderne dygtige, ligesom læsepladserne flittigt benyttes af de studerende. Hvis dét ikke er et velfungerende studiemiljø, hvad er så?

Planen er, at de gamle bibliotekslokaler skal indrettes til et såkaldt studiecenter, men vi vil vove at påstå, at det nuværende bibliotek jo netop er center for studier: Her er bøger, arbejdspladser og computere til fri afbenyttelse døgnet rundt. Det bliver meget svært at finde noget bedre!

Men det er, som om universitetets ledelse ikke finder bøger synderligt brugbare. Således forlyder det, at på det kommende bibliotek i Nobelparken skal brugerne, ikke bøgerne, sættes i centrum. Men ærligt talt, hvis bøgerne er i centrum, så vil brugerne af sig selv også være det, da det just er for dem, bøgerne er stillet frem.

Planen er formentlig, at en stor del af bøgerne skal gemmes af vejen på et depot, hvorfra de så kan bestilles, selvfølgelig med ventetid på levering, ligesom idéen nok er, at vi hellere skal læse artikler på nettet. Sådan gør man på naturvidenskab, hvor man i dag finder idealet. Hvis man altså hører til dem, der bestemmer på universitetet. Vi, der ikke bestemmer, blev ikke hørt det gælder såvel videnskabeligt personale som studerende. Var vi det, havde vi nok sagt, at det var vigtigt med bøgernes bevarelse.

LEDELSEN HAR ikke blik for, at teologisk og religionsvidenskabelig såvel som øvrig humanistisk forskning støtter sig på adgangen til bøger, ja, biblioteket er vores laboratorium. I analogi hermed ville det være lige så katastrofalt, om man valgte at forringe medicinernes og naturvidenskabernes laboratorium. Men det gør man ikke, for ledelsen tror øjensynligt kun, at disse fag er vigtige og kan producere rigtig videnskab. Og derfor gør den sig selv en bjørnetjeneste ved at ødelægge det bedste fagmiljø for religionsforskning i Norden: devaluering af biblioteket, svækkelse af det sociale studiemiljø, adskillelse af forskning og undervisning. Alle tre scenarier bliver til virkelighed, når flytteplanerne sættes i værk, og der er bestemt grund til at frygte, at vi bliver dårligere uddannet af den grund.

Universitetets ambitioner om konkurrencedygtig uddannelse og forskning i verdensklasse klinger unægteligt temmelig hult, når de skal opnås med massive forringelser, der sættes i værk ud fra en snæver forståelse af videnskabelighed.

Mattias Skat Sommer, stud.theol.,på vegne af fagrådene for Religionsviden-skab og Teologi ved Aarhus Universitet,

Karl Verners Vej 8, 1.-152, Aarhus C