Prøv avisen
Ugens debat

Falske nyheder, postfaktuel politik – og et eksempel på en falsk ydmygelse

Hele den vestlige civilisation bygger på den græske filosof Platons grundpræmis om, at noget er godt og sandt, og at sandheden sejrer til sidst, skriver Jørgen Carlsen. – Foto: Dimitri Messinis/ AP/ritzau

Takket være den antikke filosof Platon har hele den vesterlandske kultur hvilet på den grundpræmis, at der er noget, der er sandt og godt og skønt, og at sandheden sejrer til sidst. Problemet er bare, at denne figur er kommet i krise, skriver Jørgen Carlsen i ugens debat

Takket være den antikke filosof Platon har hele den vesterlandske kultur hvilet på den grundpræmis, at der er noget, der er sandt og godt og skønt, og at sandheden sejrer til sidst. Folk kan komme med alskens vildfarelser og vildledninger, men bedraget får en ende. Falskheden afsløres til sidst, og verden hænger igen på sine hængsler. Det er den grundfortælling, hele den vestlige civilisation bygger på. Så vidt så godt.

Problemet er bare, at denne narrative figur er kommet i krise. I 1930’ernes nazistiske Tyskland skrev filosoffen Ernst Bloch et essay med titlen ”Sokrates og propagandaen”. Her stiller han spørgsmålet: Hvordan kan vi være så sikre på, at sandheden kommer til sin ret? Og i allernyeste tid taler vi om den postfaktuelle verden med falske nyheder og alternative fakta.

I mandags udkom bogen ”Fake news” skrevet af de to filosoffer Vincent F. Hendricks og Mads Vestergaard. Bogen, der har undertitlen ”Når virkeligheden taber”, er en præcis diagnosticering af sandhedsbegrebets krise i moderne tid. Allerede inden udgivelsen blev bogen omtalt i Berlingske af præsten Kathrine Lilleør, og på udgivelsesdagen bragte blandt andet Kristeligt Dagblad et omfattende interview med de to forfattere.

Ingen tvivl om, at denne bog vil være skelsættende for samfundsdebatten i den kommende tid. Den er oplysende på en aldeles prekær måde. Den fortæller nemlig, at oplysning er nødvendig, men desværre ikke altid tilstrækkelig. Kundskab er magt, siger man. Javel, men desværre er det ikke givet, at den faktisk kommer til magten. Er de seneste begivenheder på den storpolitiske arena udtryk for fornuftens sejr? Nej, vel.