Prøv avisen
Mediekommentar

Sørine Gotfredsen til alenefar: Kan en far virkelig være ligesom en mor?

Anthony Aconis, alenefar til tvillinger, forklarede i DR's Aftenshowet, at siden vi i dag har så mange forskellige familieformer, kan man jo se, at biologiske sammenhænge ikke længere gælder som før. Foto: Ritzau Scanpix/Iris/modelfoto

En kreativ direktør er kommet i vælten efter, at han i et indlæg beskriver, hvordan han er blevet alenefar til tvillinger ved hjælp af en lånt livmoder. Når indlæg fra krænkede sjæle, der forventer, at deres unikke valg uden videre skal føles naturlige for andre, skaber så stærke reaktioner, aner man, at meget i disse år står på spil, skriver Sørine Gotfredsen

Et bestemt indlæg i debatten har i nogle dage fået stor opmærksomhed.

Det er skrevet af Anthony Aconis, der er kreativ direktør med bopæl på Østerbro i København, hvor han er blevet alenefar til et par tvillinger, der stammer fra en ”lånt livmoder”. Nu beskriver han sin frustration over, at kvinder ofte reagerer bebrejdende eller stærkt undrende, når de hører, at børnene ikke har en mor i deres liv, og hans indlæg er blevet læst af virkelig mange.

Derfor blev Anthony Aconis inviteret i ”Aftenshowet” på DR 1, hvor han mandag aften beskrev sine kvaler med de uforstående kvinder.

Anthony Aconis mener ikke, at ligestillingen respekteres begge veje, når kvinder kan se så misbilligende på ham, og da han efter eget udsagn er ”ret svensk” i sit syn på ligestilling, må han jo råbe op.

Som del af sit opråb understreger den kreative direktør, at alle mennesker for ham er lige, hvorpå han foretager en klassisk forfladigelse af lighedsbegrebet og dyrker idéen om, at vi også alle er ret ens. Alt imens individet jo hævder sin unikke egenart.

Forvirringen tager til i en identitetshysterisk tidsalder, og når indlæg fra krænkede sjæle, der forventer, at deres unikke valg uden videre skal føles naturlige for andre, skaber så stærke reaktioner, aner man, at meget i disse år står på spil. Anthony Aconis demonstrerer nemlig, hvordan tankegangen kan kæntre, når alt pakkes ind i spørgsmålet om individets ret.

Da han i ”Aftenshowet” meget fornuftigt af studieværten blev stillet over for det biologiske argument om, at børn muligvis har brug for moderlig omsorg, svarede han således helt i overensstemmelse med tidens løsrevne mentalitet. Anthony Aconis forklarede, at siden vi i dag har så mange forskellige familieformer, kan man jo se, at biologiske sammenhænge ikke længere gælder som før.

Med en sådan afgudsdyrkelse af tidsånden i storbyerne negligeres muligheden af, at et samfund også hviler på normer, der stikker dybere end hensynet til individets behov. Måske nogle tidløst givne. Og hver gang et menneske pakker sine personlige ønsker ind i krav om mere ligestilling, aner man, hvordan mentaliteten kan løbe af sporet. Det er bestemt muligt, at Anthony Aconis’ børn får en god opvækst på Østerbro, men det foruroliger lidt, når en mand er så fokuseret på ligestilling, at dette begreb synes at trumfe alt. Den tænkning ender ofte i ensrettende ideologi – som vi ser det i Sverige – og hver gang man lytter til endnu et fornærmet menneske, forstår man, at kursen er problematisk.

Til sidst afsluttede Anthony Aconis i øvrigt samtalen på DR 1 med en virkelig pudsig replik, idet han friskt sagde: ”Tag lige ligestillingsbrillen på og forstå, at en far også kan være en mor.” Som sagt, forvirringen tager til. Her sad man og troede, at manden ville anerkendes som far, og så blander han pludselig det hele sammen. Mener han, at en far skal være ligesom en mor, eller mener han, at en far er noget særligt i egen ret? Den er svær at greje, den ligestilling.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.