Anima: Sig farvel til foie gras

Dyreetikken kræver nu, at vi vinker helt farvel til maddelikatessen foie gras, skriver kommunikationschef i dyreværnsforeningen Anima

En dyrevelfærdsaktivist i gåsekostume holder et banner foran Det Hvide Hus i USA. Han takker Storbritanniens Prins Charles for at have taget foie gras af menuen ved royale sammenkomster. Billedet er fra marts 2015.
En dyrevelfærdsaktivist i gåsekostume holder et banner foran Det Hvide Hus i USA. Han takker Storbritanniens Prins Charles for at have taget foie gras af menuen ved royale sammenkomster. Billedet er fra marts 2015. .

Hvornår har du sidst fået serveret foie gras? Det er formentlig meget længe siden, for foie gras er hastigt på vej ud af Danmark.

Anima har igennem en årrække været i dialog med virksomheder, der sælger foie gras. For to år siden kom der for alvor skub i debatten efter en undercover-video fra Frankrig afslørede den brutale tvangsfodring, som ænderne udsættes for.

Som reaktion valgte Kong Hans Kælder med Thomas Rode i spidsen at droppe foie gras, og efterfølgende er vores liste over foie gras-fri firmaer vokset stødt.

Nu har listen netop rundet 100 navne. Ud over steder som Kokkedal Slot, LêLê, Brødrene Price, d'Angleterre og Sticks'n'Sushi har alle 2500 supermarkedsbutikker i landet fjernet foie gras fuldstændigt. Det er et stærkt signal, som vi glæder os over på vegne af de mange gæs og ænder, der nu undgår en særdeles grusom skæbne.

Det, der foregår på foie gras-farme, kan dårligt kategoriseres som andet end dyremishandling. Mast sammen i små bure bliver fuglene tvangsfodret flere gange dagligt med et langt metalrør, som presses hele vejen ned i maven på dem.

De er sølet til i opkast, og mange ænder bukker simpelthen under, fordi den mængde foder, der tvinges i dem, svarer til, at et menneske fik 15 kilo pasta stoppet i sig.

Tyg lige på den for en stund.

I produktionen bruges kun han-ællinger, fordi de vokser hurtigst, og derfor bliver alle hun-ællingerne, som naturligvis også ruges ud, kasseret i løbet af deres første døgn. De kværnes ihjel, mens de stadig er levende.

Er det en måde at behandle levende væsener på? Det mener vi ikke i Anima, og det er der heldigvis også flere og flere andre, som ikke gør. I vores dialog med virksomheder oplever vi ofte stor lydhørhed vedrørende vores budskab. Mange ved allerede, at foie gras er aldeles problematisk, og er faktisk glade for at tage et etisk standpunkt.

Listen af steder, som nægter at sælge den franske leverpaté, bliver hele tiden længere. Men faktisk kan listen gøres fuldstændig overflødig, hvis forbrugerne afholder sig fra at købe foie gras.

Men hvorfor overhovedet friste forbrugerne med noget, som de i bund og grund ikke har brug for, eller som på ingen måde er sundt for dem at indtage? En fedtlever i tidobbelt størrelse burde ikke sælges som en delikatesse, men i stedet påføres en advarsel.

Flere lande har faktisk forbudt produktionen af foie gras. Heriblandt Tyskland, Italien, Israel, Storbritannien og ja, også Danmark. Det er dog stadig tilladt at sælge det i alle disse lande.

Tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) opfordrede for få måneder til et forbud mod foie gras i hele den europæiske union, da han mener, ”at produktionen tangerer dyremishandling”.

Og på den anden side af kloden går udviklingen endnu hurtigere. I maj måned valgte byrådet i den brasilianske millionby So Paolo at forbyde både produktion og salg af foie gras.

Imens vi venter på, at danske og europæiske politikere følger So Paolos foregangseksempel, fortsætter Animas kampagne, som indtil videre har reddet titusindvis af fugle fra en umenneskelig skæbne.

100 foie gras-fri virksomheder er en stor milepæl, og ”vi skal videre”, fristes man til at sige. Det synes vi, du burde vide, så du kan glæde dig sammen med os over fremskridtet.

Det er svært for en fugl at tale sin egen sag med et metalrør langt nede i halsen, men sammen kan vi sørge for, at dens tavse råb om hjælp bliver hørt.

Thorbjørn Schiønning er kommunikationschef i dyreværnsforeningen Anima