Faste er en vej som kan anbefales

FASTETID: Også inden for folkekirken føler stadig flere sig tiltrukket af tanken om at afstå fra velfærdssamfundets overflødighedshorn af vellevned i fastetidens 40 dage

Jeg vil gerne sige tak til Poul Sebbelov, ortodoks præst, for et godt svar på, hvad faste er (fredag 25. februar), nemlig at "Fasten er et legemligt middel til opnåelse af et åndeligt mål, og med den opdager vi, at mennesket ikke lever af brød alene, men af Helligåndens virke i vore hjerter."

I en folkekirkelig sammenhæng har vi ikke tradition for, hvordan vi skal faste, og hvad der skal gives afkald på, som den ortodokse kirke har. Men flere og flere kristne også inden for folkekirken føler sig tiltrukket af den tanke i fastetidens 40 dage, at afstå fra velfærdssamfundets overflødigheds horn af vellevned. Det kunne både gælde maden, de fleste af os spiser til rigelighed, men også i overført betydning: trække sig tilbage til en mere meditativ periode, mere tid til fordybelse og refleksion over, hvad livets brød egentlig er for mig. Er det Kristus, som om sig selv siger: "Jeg er livets brød: Den, der kommer til mig skal ikke sulte, og den der tror på mig, skal aldrig tørste" (Joh, 6,35)?

Poul Sebbelov har ret i, "at intensiv bønsliv vanskeligt lader sig forene med overdreven indtagelse af mad og drikke og med urefeklekteret hedonisme i det hele taget".

Jeg har i de senere år gået ind i fastetiden fra askeonsdag til påskemorgen, ved meget enkel kost uden nogen form for "pålæg" og hvad dermed følger. Det giver en kropslig lethed, et velvære og en energi, som er en god indgang til mere intensiv "bibellæsning, bøn og kirkegang" – med fokus på åndelig læsning og fordybelse. I forlængelse heraf at sætte sig ved Jesu fødder og være lydhør og have opmærksomhed rettet mod ham, livets brød, afventende – frem til påskemorgen.

At det skulle tolkes som selvoptagethed, og at vi kommer til at "fylde det hele selv", som Tine Lindhardt har udtrykt frygt for, er ikke tilfældet, når cen-trum i hele fastetiden er og bliver Kristus. Hvorfor skulle vi kke gøre, hvad vi kan for at åbne hjertets dør, så Hellig-ånden kan virke i os og blandt os?! Fasten er en vej, som kan anbefales blandt mange andre.

Jette Dahl,

cand.theol., terapeut og åndelig vejleder,

Præsteskoven 35,

Haderslev