Prøv avisen
Global debat

Filmmoguls fald sætter sexchikane på USA’s dagsorden

Harvey Weinstein. Foto: Vince Bucci/AP/ritzau

Hollywood-producenten Harvey Weinsteins syndefald efter talrige anklager om sexchikane åbner sluserne for en debat om samfundets stiltiende accept af mænds krænkelser af kvinder

”MeToo” (også mig). Sådan skriver hundrede tusinder af kvinder – og en håndfuld mænd – i statusopdateringer på Twitter og Facebook, efter at den amerikanske skuespiller Alyssa Milano søndag opfordrede alle, der nogensinde har oplevet af blive udsat for sexchikane eller seksuelle overgreb, at stå frem på de sociale medier.

”MeToo”-kampagnen er foranlediget af den aktuelle, meget omtalte sag om den kendte amerikanske filmproducent Harvey Weinstein, der anklages for at have forulempet en stadig voksende liste af kendte og ukendte kvinder. Weinstein har igennem en årrække været en af filmbranchens og den kulturelle venstrefløjs mest magtfulde mænd, og hans spektakulære fald fra tinderne begyndte, da avisen New York Times og nyhedsmediet The New Yorker for nylig bragte stort opsatte historier, hvor adskillige kvinder fortæller, hvordan han misbrugte sin magt til at forgribe sig på dem. Siden da har flere kvinder – heriblandt kendisser som Gwyneth Paltrow, Angela Jolie og Ashley Judd – stået frem med anklager om overgreb og endda voldtægt, og sagen fik i weekenden det prestigefyldte Oscarakademi til at ekskludere Harvey Weinstein, altimens politimyndighederne i New York og London har indledt efterforskninger af hans mulige kriminelle handlinger.

Det viser sig, at Harvey Weinsteins opførsel var en offentlig hemmelighed, som takket være hans enorme magt i filmbranchen forblev usagt igennem årtier. Dette har åbnet sluserne for en debat om magtubalancen mellem kønnene, om mænds manglende respekt for det modsatte køn og om samfundets stiltiende accept af seksuelle krænkelser af kvinder. Sagen bliver ikke mindre af, at den kommer i hælene på lignende anklager mod mediepersonligheder såsom tv-værten Bill O’Reilly, entertaineren Bill Cosby, Fox News-chefen Roger Ailes og præsident Donald Trump. Weinstein-sagen har også ansporet kvinder såsom den islandske sangerinde Björk, der beskriver overgreb begået af ”en dansk instruktør”, til at stå frem med anklager mod andre magtfulde mænd i filmindustrien.

”Sekselle overgreb er en epidemi,” som skribenten Heidi Stevens udtrykker det i avisen Los Angeles Times.

Weinstein-sagen og ”#MeToo”-kampagnen forvandler noget, som kvinder igennem hele menneskehedens historie er gået stille med, til en bevægelse, skriver skribenten Sophie Gilbert i nyhedsmediet The Atlantic.

”Uanset, hvor rædselsvækkende beskyldningerne mod Weinstein er, så er det mere forfærdende, at hans opførsel ikke er usædvanlig. At kvinder i industrier over hele verden, fra medier til musik til mode til den akademiske verden, er stødt på deres egne Weinstein’er og er nået frem til, at – hvadenten årsagen – at intet kan gøres ved det, og ingen kærer sig om det,” skriver hun.

Furoren over afsløringerne af Harvey Weinsteins seksuelle forulempelser af kvinder er udtryk for et bredere kulturelt opgør, mener nogle iagttagere. Sagen har ”revet hul i det stof, som patriarkatet er gjort af”, skriver eksempelvis feministen og forfatteren Naomi Wolf i et indlæg i avisen The Guardian. Og de mange offentlige vidnesbyrd har positive konsekvenser, tilføjer hun.

”Forandring vil kun ske, når kvinder identificerer sig selv som ofre offentligt og identificerer de, der krænkede dem. Anonymitet tillader straffrihed”, skriver hun.

Enkelte debattører advarer dog imod at lade Weinstein-sagen tage overhånd. Blandt dem er den amerikanske filminstruktør Woody Allen, der selv har været anklaget, men ikke dømt for seksuelle overgreb.

”Man skal heller ikke lade det føre til en heksejagt-atmosfære,” siger Woody Allen i et interview med BBC News.

Andre advarer, at ”den kollektive udvisning af trauma”, som Weinstein-sagen og ”MeToo”-kampagnen har foranlediget, kan virke imod hensigten ved at gøre det nemt for mænd blot at klikke ”synes godt om” på de sociale medier uden at blive tvunget til at reflektere over deres egne handlinger.

”Bør de ændre den måde, de behandler kvinder på? Kigger de i den anden retning eller finder på undskyldninger, når de finder ud af, at nogen de kender har forgrebet sig på et andet menneske? Hvilke andre signaler sender de, der siger, at seksuel vold vil forblive ustraffet,” spørger skribenten Anna Walsh i avisen Washington Post.

Et udpluk af de kvinder, der nu anklager Harvey Weinstein for sexchikane. Øverst fra venstre mod højre: Romola Garai, Judith Godreche, Heather Graham og Angelina Jolie. Nederst fra venstre mod højre: Ashley Judd, Rose McGowan, Lea Seydoux og Mira Sorvino, Foto: AP/ritzau