Findes der mon liv i rummet?

Hvornår, hvordan og hvorfor skabtes det univers, som menneskene med stærkt stigende forundring og tilsvarende hastighed har fået større kendskab til end nogensinde i menneskehedens historie? P1 har i de seneste uger sendt et spændende program, hvor de forsøger at besvare spørgsmål om rummet og stjernerne

Professor Anja C. Andersen var gæst i P1-programmet ”Mod det uendelige univers”. –
Professor Anja C. Andersen var gæst i P1-programmet ”Mod det uendelige univers”. – . Foto: Nils Meilvang/ Ritzau Scanpix.

Siden den 3. januar har jeg med stor interesse fulgt den femdelte P1- serie med fællestitlen ”Mod det uendelige univers”. Sent onsdag aften hørte jeg det tredje afsnit.

Programvært og tilrettelægger af serien Carsten Ortmann havde allieret sig med et hold kyndige fagfolk til at belyse en række astronomiske og astrofysiske emner, der har optaget jordboerne, så længe de har kunnet sanse og samle: Findes der liv i rummet? Hvornår, hvordan og hvorfor skabtes det univers, som menneskene med stærkt stigende forundring og tilsvarende hastighed har fået større kendskab til end nogensinde i menneskehedens historie? Spørgsmålene søgtes besvaret i erkendelse af, at for hvert svar rejses der i virkeligheden 10 nye.

Stjernerne udfordrer vores fatteevne. Medvirkende til at demonstrere hvordan var Hans Kjeldsen, professor i astrofysik ved Aarhus Universitet, Anja C. Andersen, professor i astrofysik og planetforskning ved Niels Bohr Institutet, Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi ved Aarhus Universitet, Helge Kragh, professor emeritus i videnskabshistorie ved Niels Bohr Institutet, Stig W. Jørgensen, oversætter, sprogvidenskabsmand og science fiction-ekspert, Niels Dalgaard, ph.d. i nordisk litteratur, forfatter og sci-fi nørd samt – ikke at forglemme – Nora, Vilma, Sofus, Hannah og Aya fra 6.b på Strandskolen i Risskov.

De sidstnævnte var med til at sætte fantasierne i sving: Vil eksistenser fra andre planeter minde om de forestillinger, mange ellers troværdige voksne gjorde sig for blot en menneskealder siden? Venligtsindede grønne marsmænd med kæmpe hoveder og antenner i stedet for ører. Sådan har billedkunstnere og forfattere langt tilbage i historien dannet sig billeder og forestillinger. Både fascinerende og skræmmende.

I ANDET AFSNIT blev kendte nyere udspekulerede fantasifostre omtalt og modbevist. Det drejede sig her om vidtløftige teorier om, at det skulle være rumvæsener, der har bygget pyramiderne. Eller tænk, om det en dag blev afsløret, at CIA virkelig holder en ufo og dens besætning skjult i Roswell, New Mexico? Eller stammer mennesket i virkeligheden fra Mars?

I tredje og seneste afsnit hørtes anderledes realistiske overvejelser om svimlende tidsbegreber og afstandsbedømmelser. At man mener at kunne beregne sig til universets tilblivelsestidspunkt må imidlertid nødvendigvis afføde det klassiske spørgsmål: Hvad var der før? Kan man meningsfuldt tale om uendelighed, når det påstås, at universets horisont ”kun” ligger 13,75 milliarder lysår væk?

SPØRGSMÅLENE HOBEDE SIG OP: Er der nogen derude, som er til stede netop samtidigt med os? Hvordan lede efter livsbetingelser, der måske er helt anderledes end vores? Hvordan genkende noget, vi ikke kender til? Udsendelsen konkluderede: Vi har måske fem milliarder år til at finde svar, hvis menneskene altså fortsat vil forstå at tilpasse sig – og ikke forinden er så dumme at udrydde sig selv!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.