Flere hospicepladser er nødvendige

Danmark ligger med sine kun 200 hospicepladser stadig under international standard, skriver Tove Videbæk, konservativ folketingskandidat

Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande ved Ringkøbing Fjord. Scanpix.
Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande ved Ringkøbing Fjord. Scanpix.

DE UHELBREDELIGT SYGE og døende og deres pårørende er ikke i tvivl. Det er optimalt at kunne slutte sine dage på et hospice. Eller i hvert fald få specialiseret lindring af smerter og symptomer.

Men Danmark ligger med sine kun 200 hospicepladser stadig under international standard. Og ligger kun som nummer 22, hvad angår lindrende indsats for uhelbredeligt syge og døende.

Vi har både behov for flere hospicepladser i Danmark, og vi har behov for, at den palliative indsats på sygehuse, i kommunerne, på plejehjem og i private hjem op-prioriteres og udbygges. Der skal både uddannelse og efteruddannelse til.

Ingen af delene kan stå alene. Hele vejen igennem er det et både-og, hvis vi i Danmark skal få en bedre placering internationalt end denne 22.-plads, som vi er blevet tildelt af The Economist Intelligence Unit.

Men det drejer sig ikke kun om bedre international placering, men derimod om at yde en bedre indsats over for uhelbredeligt syge og døende i Danmark – samt deres pårørende!

Der er en række årsager til, at vi er nødt til at få etableret flere hospicepladser i Danmark, og her bør det naturligvis alene være hensynet til de uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende, der tæller. De mange pårørende, som har fået et "nej" eller "vent", når de har ønsket, at deres kære, som havde behov for det, skulle have mulighed for at tilbringe deres sidste dage på et hospice.

Helt grundlæggende kan det også tilføjes, at efter den internationale målestok bør vi minimum have 50 hospicepladser pr. en million indbyggere. I Danmark vil det beløbe sig til mindst 257 ho-spicepladser. Det er også sådan, at flere og flere danskere nu kender muligheden for at komme på hospice som en del af de gratis tilbud i det offentlige sundhedsvæsen.

Idet der nu er etableret hospicepladser i alle regioner i rimelig afstand fra de fleste, har rigtig mange hørt om andre patienters eller pårørendes gode oplevelser og erfaringer med den hjælp og behandling, som de har modtaget på hospice.

AF DISSE OG MANGE flere grunde vil flere uhelbredeligt syge og døende fremover ønske at vælge hospice som stedet, hvor de gerne vil tilbringe de sidste dage af deres liv sammen med deres pårørende.

Endelig har cirka 95 procent af alle patienter på hospicer i Danmark indtil nu været kræftpatienter, men flere andre uhelbredeligt syge og døende med andre diagnoser har også behov for den specialiserede indsats, som man kan give på et hospice både til patienter og deres pårørende.

For at yde den meget specialiserede tværfaglige indsats, som ydes til uhelbredeligt syge og døende på vore hospicer, er der behov for opnormering af de palliative teams af læger og sygeplejersker på vore sygehuse. Hvis også de mange uhelbredeligt syge og døende, som ligger på sygehuse og i hjemmene, skal have den palliative indsats, som de har behov for (og det skal de naturligvis have), er der i den grad behov for uddannelse og efteruddannelse af hele den tværfaglige personalegruppe, som yder en indsats over for uhelbredeligt syge og døende i Danmark.

For ikke at arbejde med et enten-eller, men med et både-og på det palliative område etablerede fem involverede foreninger for nogle år siden et såkaldt Femkløver-samarbejde, som p.t. blot kaldes De fem. I dette samarbejde har vi arbejdet bredt og overordnet for at sikre den bedst mulige indsats over for uhelbredeligt syge og døende i Danmark samt deres pårørende.

Blandt andet er det lykkedes os via dette netværk i samarbejde med Trygfonden at etablere et Palliativt Videncenter, som alle, der arbejder inden for det palliative område samt patienter og pårørende, har stor gavn af.

De fem har yderligere haft en række møder med den tidligere sundhedsminister og Sundhedsstyrelsen for løbende at gøre opmærksom på forskellige udfordringer på det palliative område. Jeg håber, at vi også vil få et frugtbart samarbejde med den nye indenrigs- og sundhedsminister, som glædeligvis allerede har udtalt, at der skal etableres flere hospicepladser i Danmark.

Hospiceområdet er ikke et enten-eller, men et både-og, og vi skal på dette område holde fokus på, at det er de uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende, vi først og fremmest skal vise hensyn til. Alle andre hensyn må komme i anden række!

Tove Videbæk er landsformand for Hospice Forum Danmark