Flygtninge er pludselig blevet et varmt emne i den tyske valgkamp

Knap fire uger inden det tyske forbundsdagsvalg har partiledere, herunder forbundskansler Merkel, genoplivet debatten om flygtninge efter måneders stilhed om emnet i landet, som de seneste år har taget imod over en million flygtninge

”Jeg ville træffe alle de vigtige beslutninger fra 2015 på samme måde igen,” understreger kansler Angela Merkel i valgkampen, hvor flygtninge og indvandrere nu er kommet på dagsordenen efter flere uger uden fokus på emnet. –
”Jeg ville træffe alle de vigtige beslutninger fra 2015 på samme måde igen,” understreger kansler Angela Merkel i valgkampen, hvor flygtninge og indvandrere nu er kommet på dagsordenen efter flere uger uden fokus på emnet. – . Foto: Michael Sohn/ AP/ritzau.

INTET POLITISK EMNE har de seneste år splittet tyskerne mere end den massive tilstrømning af flygtninge og indvandrere, blandt andet som følge af forbundskansler Angela Merkels åbning af grænsen i september 2015. Alligevel har kanslerens kristeligt-demokratiske regeringsparti CDU hidtil haft nogenlunde held med at undgå det følsomme emne forud for det tyske forbundsdagsvalg, som finder sted om mindre end fire uger, den 24. september.

Nu snubler partierne imidlertid nærmest over hinanden for at genoplive den henslumrende debat. Senest har kansleren selv taget bladet fra munden og understreget, at hun står ved sin omdiskuterede beslutning om at åbne den tyske grænse, som var medvirkende til, at godt en million asylansøgere er kommet til Tyskland.

”Jeg ville træffe alle de vigtige beslutninger fra 2015 på samme måde igen,” understreger hun i et interview med avisen Welt am Sonntag og tilføjer, at det var nødvendigt at ”afværge en humanitær katastrofe”.

Hun indrømmede samtdig, at EU’s lovgivning på det tidspunkt var utilstrækkelig til at tage sig af den enorme strøm af flygtninge, og hun kritiserede den såkaldte Dublin-aftale, som kræver, at asylsøgere skal lade sig registrere i det første EU-land, de rejser ind i.

”Det er uacceptabelt, at Grækenland og Italien skal bære byrden alene, fordi de har den geografiske placering, der gør, at flygtningene ankommer der,” sagde hun til Welt am Sonntag.

Hun understregede behovet for at styrke EU’s samarbejde med Libyen, som er kommet under stadig voldsommere kritik fra menneskerettighedsgrupper, der siger, at flygtninge og migranter udsættes for overgreb i det lovløse land.

En kritik, som nu også er blevet rejst af venstrefløjspartiet Die Linkes formand, Katja Kipping. Hun kalder regeringens flygtningepolitik for en ”skamplet”, understreger, at mange afrikanske flygtninge ender i ”ødelæggende forhold” i libyske lejre og beskylder Libyen og Tyskland for at have dannet en ”meget stor koalition mod menneskerettigheder” ifølge Deutschlandfunk.

Flygtingedebatten blev i første omgang genoplivet af Merkels konkurrent, den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz, som i juli sagde, at EU-lande såsom Polen og Ungarn, som ikke ønsker at være med i fordelingen af flygtninge i Europa, skal straffes økonomisk. Omvendt skal lande, som tager imod mange flygtninge, belønnes med ekstra pengebeløb.

I et tv-interview på den tyske public service-station ARD langede Schulz ud efter Merkel og beskyldte hende for at være ”tilknappet” og uden kontakt til vælgerne. Han sagde, at kanslerens opførelse mindede ham om den konservative, nyligt afdøde kansler Helmut Kohl, som ifølge Schulz mistede kontakten til vælgerne under sin fjerde periode som kansler. Merkel ønsker netop at blive genvalgt for en fjerde periode.

”De sidste fire år under Kohl-æraen var en periode med stagnation og politisk smerte. Jeg vil gerne skåne tyskerne for, at det sker igen,” sagde han.

I et tilsvarende tv-interview med stationen ZDF besvarede Merkel konkurrentens kritik ved at sige, at hun stræbte efter at opfylde sin ed som kansler og ”tjene til gavn for det tyske folk”.

Andre partier har også kritiseret kansleren. Formanden for det liberale FDP, Christian Lindner, mener, at regeringens flygtningepolitik har ført til en alt for lang sagsbehandling for asylansøgere og foreslår at give flygtninge midlertidig humanitær beskyttelse, som blandt andet skal medføre øjeblikkelig opholdstilladelse og adgang til arbejdsmarkedet.

”Men når der igen er fred i deres hjemland, bør de som udgangspunkt forlade Tyskland,” siger han til internetmediet Deutsche Welle og tilføjer, at hvis der blot var politisk vilje, kunne man hurtigt skabe gode løsninger i flygtningepolitikken. Han kræver desuden, at grænsekontrollen ud for de nordafrikanske kyster intensiveres.

Selvom Merkels CDU og det bayerske søsterparti CSU står til mellem 38 og 40 procent af stemmerne og dermed ligger cirka 15 procentpoint foran Schulz’ socialdemokrater, ulmer protesterne mod kansleren. Under de seneste dages valgkamp er hun blevet mødt med buh-råb og øredøvende fløjter, som gjorde det vanskeligt for hende at tale til CDU-tilhængere.

Det højrenationalistiske parti Alternativ for Tyskland, som oplevede enorm succes efter Merkels åbning af grænsen, har gjort flygtningespørgsmålet til et hovedtema i deres valgkamp. Partilederne Alexander Gauland og Alice Weidel har langet ud efter den tyske flåde for at deltage i ”illegal menneskehandel”, fordi flåden har hjulpet bådflygtninge i nød, skriver Spiegel.