Prøv avisen

Flygtningestrømmen stopper, når krigen i Syrien stopper

Men når det drejer sig om flygtninge fra Syrien, der menes at udgøre 40 procent af migranterne, kom en 13-årig syrisk dreng med en ganske enkel løsning. Kinan Masalmeh, som var strandet uden for Budapests hovedbanegård, sagde til tv-kanalen al-Jazeera: ”Bare stands krigen. Vi ønsker ikke at blive i Europa. Bare stands krigen.” Foto: Nake Batev/EPA

Flygtningeproblemet kan kun løses, hvis de konflikter, der skaber flygtninge, bilægges

Både Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, og Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, er nået frem til bemærkelsesværdige erkendelser vedrørende den masseimmigration til Europa, som vi nu er vidner til.

Ifølge Lidegaard kan intet samfund bære ubegrænset indvandring, og Kamm frygter, at denne masseindvandring fører til ragnarok.

Men når det drejer sig om flygtninge fra Syrien, der menes at udgøre 40 procent af migranterne, kom en 13-årig syrisk dreng med en ganske enkel løsning. Kinan Masalmeh, som var strandet uden for Budapests hovedbanegård, sagde til tv-kanalen al-Jazeera: ”Bare stands krigen. Vi ønsker ikke at blive i Europa. Bare stands krigen.”

Borgerkrigen i Syrien begyndte som et sunnimuslimsk oprør mod Bashar al-Assads alawit-styre, men den udviklede sig snart til en stedfortræderkrig mellem USA på den ene side og Rusland og Iran på den anden. For fire måneder siden kom et hidtil hemmeligholdt dokument frem, en rapport udarbejdet af USA's DIA (Defense Intelligence Agency) i august 2012, der viser USA's opbakning bag forsøget på at styrte al-Assads regime.

Rapporten fastslår, at der er tale om en sekterisk krig, hvor salafisterne, Det Muslimske Broderskab og al-Qaeda er drivkræfterne bag oprøret med støtte fra Vesten, Golfstaterne og Tyrkiet, imens Rusland, Kina og Iran støtter regimet. Det opsigtsvækkende ved rapporten er, at den forudsiger muligheden for, at der bliver oprettet en salafistisk stat i det østlige Syrien.

Med dannelsen af ISIL (Islamisk Stat i Irak og Levanten) og senere Islamisk Stat kan man kun sige, at de har fået netop det, de har ønsket. USA har dog ændret kurs og satser nu på det, de kalder den ”moderate” opposition. Dermed kommer USA i konlikt med Tyrkiet, da der er forskellige opfattelser af, hvem det er, der er moderate.

Sidste oktober kom vicepræsident Joe Biden uforvarende til at kritisere USA's allierede, Saudi Arabien, Emiraterne og Tyrkiet, for at have forsynet al-Nusra, al-Qaeda og andre jihadister med tonsvis af våben i en stedfortrædende sunni-shia krig. Tyrkiets præsident Erdogan var rasende, og Biden måtte trække i land med en undskyldning om, at Tyrkiet eller andre allierede i regionen ”ikke med vilje” havde fremmet væksten af IS eller andre ekstremister i Syrien.

Samtidig har USA's tidligere ambassadør til Tyrkiet og viceforsvarsminister Eric Edelmann for nylig i New York Times kritiseret Obamas aftale med Tyrkiet om anvendelsen af Incirlik-luftbasen til togter mod IS. Aftalen opfattes af Tyrkiet som tilladelse til at slå løs på den kurdiske selvstændighedsbevægelse både i Tyrkiet og Syrien som led i præsident Erdogans kampagne for at sikre AKP (Retfærdigheds-og Udviklingspartiet) genvalg som regeringsparti ved et nyvalg 1. november.

Dette vil vanskeliggøre fredsforhandlinger i Syrien, hvor kurderne givetvis skal inddrages. Samtidig fastholder Tyrkiet sit overordnede mål om at få Assad fjernet og erstattet med et sunnimuslimsk styre.

Imidlertid er det Assad-styret, der sikrer Ruslands fodfæste i Middelhavet, flådebasen i Tartus. Rapporter om øget russisk opbakning til Assad tyder heller ikke på, at Rusland har til hensigt at slippe sit greb om Syrien.

Ruslands præsident Vladimir Putin har kritiseret USA for at føre den ”forkerte” udenrigspolitk i Mellemøsten og Nordafrika, og han har opfordret til dannelsen af en international koalition mod terror og ekstremisme.

I så fald er der nogle kameler, der må sluges, hvis vejen skal banes til en eller anden form for fred i Syrien. Putin har gentaget sin støtte til Assad og hævder, at Assad er indstillet på at inddrage en ”sund” opposition i regeringen. Tyrkiet, hvor 1,7 millioner syriske flygtninge har søgt tilflugt, har en klar interesse i en aftale, hvis det kan føre til flygtningenes tilbagevenden til Syrien. USA har ligeledesen oplagt interesse i en løsning, som kan frigøre kræfterne til et endeligt opgør med IS.

Robert Ellis kommenterer jævnligt tyrkiske forhold i dansk og udenlandsk dagspresse