”Følg mig!” – men hvorfor?

”Og da han havde sagt det, sagde han til ham: ’Følg mig!’”

Johannesevangeliet 21, 19

De fleste kender nok til det at fare vild. Jeg prøvede det i Storcenter Nord i Aarhus, hvor jeg brugte lang tid for at finde min bil, som viste sig at være parkeret et sted, hvor jeg ikke ledte.

Kan man ikke finde vej, kan man vælge at følge efter en anden, som ser ud til at være mere velorienteret. Det gjorde organisten, som havde spillet i kirken til et bryllup og skulle videre til festen. En bil var forsynet med et brudeslør på antennen, så de skulle sikkert til festen. Altså valgte han at følge efter og holdt pludselig på en fremmed gårdsplads, som intet havde med brylluppet at gøre. Så var gode råd dyre!

Jo, den slags fejltagelser forekommer, og det er sjovest bagefter.

Helt anderledes alvorligt er det, når mennesker med skumle bagtanker siger ”Følg mig!” En ung pige en søndag morgen i februar lod sig lokke ind i en sort bil i Aalborg, og vi ved, hvordan det endte.

Hvordan kan vi så vide, at det går an at følge Jesus? Vil det mon vise sig, at det var vort livs helt store fejltagelse, fordi han bare var en snyder og bedrager, som slet ikke havde dækning for de løfter, han gav?

Mange vil utvivlsomt mene, at det er sådan, det forholder sig. En meningsmåling viser, at et flertal mener, at det med Jesus bare er noget pjat, som man ikke skal tage alvorligt i vor tid, og drejer det sig om hans ord, må de jo til enhver tid tilpasses, så de svarer til tidsånden.

Men for den, der standser ved Jesu kors og det offer, han bragte her, vil det være anderledes. Sådan var det for Jesu apostle. Sådan var det for farisæeren Saulus. Pludselig så han, at han havde en helt forkert kurs i tilværelsen, og så gav forfølgeren sig stedet til at følge Jesus.

”Følg mig!”, sagde han til apostlen Peter, som havde svigtet ham på det groveste. For det er altafgørende for en synder at finde frelseren. Det er altafgørende for fornægteren Peter at nå dertil, hvor han ser ham, som gik i døden for at frelse fornægtere. At nå dertil, hvor jeg kan sige til Jesus: ”Du ved alt; du ved, at jeg har dig kær” (Joh. 21, 17).

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.