Førtidspensionist: Vi skal have flere positive historier om psykisk syge i medierne

Jeg synes, vi bliver nødt til at kæmpe for de gode historier i medierne om de psykisk syge, således at fordomme, uvidenhed og ”skævvridning” om de psykisk syge bliver formindsket, for psykisk syge mennesker er ikke kun farlige mennesker, som medierne gør dem til. De er bestemt også kærlige mennesker, skriver førtidspensionist.

Hvor er det rart, at medierne sætter fokus på det psykiatriske område, som i den aktuelle dokumentarserie på DR 1 "Børnene på psyk" om børns psykiatriske lidelser og deres indlæggelser på et børnepsykiatrisk hospital.
Hvor er det rart, at medierne sætter fokus på det psykiatriske område, som i den aktuelle dokumentarserie på DR 1 "Børnene på psyk" om børns psykiatriske lidelser og deres indlæggelser på et børnepsykiatrisk hospital. . Foto: DR Dokumentar/DR Presse.

Hvor er det rart, at medierne sætter fokus på det psykiatriske område, som i den aktuelle dokumentarserie på DR 1 om børns psykiatriske lidelser og deres indlæggelser på et børnepsykiatrisk hospital. Også at der er læserbreve og artikler om det at have psykiatrisk diagnose.

Efter min mening tegner medierne desværre ofte et alt for negativt billede af de psykisk syge, som for eksempel at psykisk syge, der er indlagt på psykiatriske hospitaler eller bor på socialpsykiatriske bosteder, overfalder eller dræber ansatte. De mange negative historier fører til fordomme og uvidenhed om de psykisk syge.

I Kristeligt Dagblad den 6. marts under overskriften ”Socialarbejdere afviser psykisk syge som kolleger” kan vi læse, at 6 ud af 10 socialarbejdere på jobcentret og på plejehjemmet ikke vil have psykisk syge personer som kolleger. Det mest groteske efter min mening er, at der således står i artiklen: 

”4 ud af 10 vil ikke være ven med en person med skizofreni. Samtidig siger næsten to tredjedele, at et menneske med depression kan overvinde sygdommen ved at tage sig sammen, og halvdelen mener, at personer med skizofreni er uforudsigelige. Tre ud af fire ønsker ikke, at en person med skizofreni gifter sig ind i familien.”

Hvor er de gode historier i medierne om, at psykisk syge personer kan komme sig via hjælp og støtte, således at de får fleksjob, får et ordinært arbejde eller får tilkendt førtidspension? For der er rigtig mange, som kommer sig med hjælp og støtte fra psykiatere, psykologer med videre og eventuelt ved at få tilkendt førtidspension.

Jeg selv er et godt eksempel. Jeg har været i det psykiatriske system i seks år, hvor jeg blandt andet var indlagt én gang og masser af gange besøgte den psykiatriske skadestue i Risskov.

Jeg fik hjælp via en psykolog og via en ansat på et værested for psykisk syge, således at jeg i dag kan klare mig helt selv. Især det, at jeg fik tilkendt førtidspension, gav mere ro end før, og det er, selvom jeg stadig har selvmordstanker. Jeg synes, vi bliver nødt til at kæmpe for de gode historier i medierne om de psykisk syge, således at fordomme, uvidenhed og ”skævvridning” om de psykisk syge bliver formindsket, for psykisk syge mennesker er ikke kun farlige mennesker, som medierne gør dem til. De er bestemt også kærlige mennesker.

Og så til sidst vil jeg bare skrive, at hele det psykiatriske område skal på finansloven og ligestilles med det somatiske område. Der skal flere varme hænder til, såsom sygeplejersker og især socialpædagoger, for det er blandt andre dem, som kender til det psykiatriske område.

Jesper van der Schaft er førtidspensionist.