Folkekirken er en borg

Replik til Birthe Rønn Hornbech

"Hvor er åbningerne, indgangene til folkekirkens faste borg?" spørger pastor emerita, Mary E. Holm-Larsen.
"Hvor er åbningerne, indgangene til folkekirkens faste borg?" spørger pastor emerita, Mary E. Holm-Larsen. Foto: Mikkel Østergaard/ Denmark.

FOLKEKIRKEN ER EN BORG. En fæstning i forenings-Danmark. Jeg elsker den borg. Jeg kom ind i den uden at vide det. Jeg blev konfirmeret i den. Det blev vi jo alle sammen. Jeg blev i den, for her er godt og trygt at være. Når blot jeg betaler min kirkeskat, er der ingen forpligtelser. Jeg kan sætte spørgsmålstegn ved alt, og vigtigst: Jeg beholder min frihed. Kristendom er jo frihed par exellence. Jeg er ordineret i folkekirken og har med stor fornøjelse arbejdet der i mange år. Jeg har døbt mere end tusinde ind i den kirke. Når der så kommer en ikkeetnisk dansker og vil døbes, og jeg spørger: Tror du på Jesus og hele trosbekendelsen. Og vedkommende svarer: Ja, se mit kors. Jeg er kristen. Så skal jeg spørge: ... og vil du ind i folkekirken?

LÆS OGSÅ: Nonsens om nadver

I folkekirken hersker orden. God luthersk orden. Her er familien Danmark i glæde og sorg. Det er en foreningskirke. En stammekirke. Helt som det skal være for danskere i Dannevang. Den er afgrænset mod andre i nøje, omhyggeligt gennemtænkte og nedskrevne historisk betingede sætninger og bekendelser. Vi er kristne, og vi tror ikke på hvad som helst. Det har vi levet trygt og godt med her i Norden i mange hundrede år, men så kom andre. Dem, vi kun har læst om. Og vi er tvivlrådige. Vi er åbne, men ikke for hvad som helst. Og alt derudover, ja, det må frikirkerne klare. Vi har vores.

Det går jo bare ikke i en ny verdensorden. Men vi er så heldige, at der sidder mange kloge mænd og kvinder og arbejder med en ny struktur for folkekirken. Jeg håber, at de forsamlinger tager hånd om de presserende spørgsmål, der hober sig op.

Hvordan finder vi en struktur, der kan modtage nye kristne inden for den gamle borg? Hvor er ressourcerne til folkekirkens missionsarbejde? Hvor er strukturerne til en åben indføring i dansk kirkeliv, der ikke nødvendigvis indebærer et fast medlemskab af folkekirken? Hvor kan man være døbt i trygge rammer uden at vide, hvor man hører til. Hvor kan man bare være begynder, ny kristen? Hvor er åbningerne, indgangene til folkekirkens faste borg?

Mary E. Holm-Larsen, pastor emerita, Flegmade 4D, 1. th., Vejle