Folkekirkens Nødhjælp: Kristeligt Dagblad krænker vores humanitære arbejde

Vi kan hverken genkende eller acceptere det billede, Kristeligt Dagblad tegner af os, skriver Folkekirkens Nødhjælp efter artikel om organisationens event på årets Roskilde Festival

Folkekirkens Nødhjælp mener, at Kristeligt Dagblads satiretegning fra den 6. juli er krænkende.
Folkekirkens Nødhjælp mener, at Kristeligt Dagblads satiretegning fra den 6. juli er krænkende.

Det var dog en bloddryppende og misvisende tegning, som Kristeligt Dagblad havde valgt at smykke Jann Sjursens ellers nuancerede debatindlæg med. Tegningen dækker ikke indholdet af Sjursens indlæg og kan kun opfattes krænkende for vores humanitære arbejde.

Folkekirkens Nødhjælp er en kirkelig, humanitær nødhjælps- og udviklingsorganisation, og som sådan er vi selvfølgelig ikke imod Israel. Hvorfor skulle vi være det? Og hvorfor bliver det med vilje udlagt sådan, lige så snart man påpeger det faktum, at mennesker, der bor i de palæstinensiske selvstyreområder, befinder sig i en umenneskelig humanitær situation?

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Hvor er interessen for israelske terrorofre?

Vi arbejder sammen med både palæstinensiske og israelske partnere, og vi har faktisk tre israelere med ved Roskilde festival, som fortæller deres historier.

Kristeligt Dagblad lancerede, allerede inden nogen anden avis havde talt om vores ungdomsafdelings event, en artikel med overskriften Folkekirkens Nødhjælp i modvind .

LÆS OGSÅ: Folkekirkens Nødhjælp i modvind efter Israel-protest

Men der var ingen vind. Kristeligt Dagblad havde selv interviewet Tove Videbæk og Edith Tingstrup, som i 2004 begge var kritiske. Og det var altså den modvind.

Denne artikel sendte Kristeligt Dagblad også straks som en nyhed til Ritzau, hvorfra Danmarks Radio bragte den på sin hjemmeside. Kristeligt Dagblad igangsatte samtidig en læserundersøgelse af, om deres læsere syntes, det var i orden, at Folkekirkens Nødhjælp på denne måde gør opmærksom på den forværrede humanitære situation. Det er der næsten 60 procent som synes men det forbigår avisen i tavshed.

Samtidig vælger man at sætte kritiske indlæg fra blandt andre den tidligere formand for Den Danske Forening Geoffrey Cain stort op og nu altså at ledage en ellers afbalanceret kommentar fra Sjursen med en meget ensidig og vildledende illustration.

LÆS OGSÅ: Folkekirkens Nødhjælp må finde sig i modsigelser

Kristeligt Dagblad tegner et billede af Folkekirkens Nødhjælp, som vi på ingen måder kan kende eller acceptere og avisen afsporer enhver seriøs dækning af eventens egentlige anliggende. Ikke engang vores pressebriefing onsdag, hvor Kristeligt Dagblad var personligt inviteret, og hvor både vore unge og vores partnere fra Israel og Palæstina fortalte om deres oplevelser, valgte avisen at deltage i.

Avisen har ikke vist nogen som helst interesse for den humanitære krise, som vi med eventen gør opmærksom på:

1: at der nu er 44 procent af befolkningen i de besatte områder, som er helt afhængige af hjælp udefra. 2: at befolkningen i de besatte områder i gennemsnit kun har adgang til 50 procent af WHOs anbefalede daglige vandration; og 3: at der nu er 40 procent af jorden, som beboerne ikke har adgang til.

Som en af vore israelske partnere sagde i tirsdags: Vi kommer fra en virkelighed, hvor vi hele tiden bliver presset ud i et valg af side enten for Israel eller for Palæstina, men vi er her i Danmark for at pege på en tredje vej nemlig den vej, hvor vi i fællesskab anerkender hinanden og de internationale konventioner og på den basis begynder at bygge en dialog, som forhåbentlig vil lede til en retfærdig og holdbar fred til gavn for alle.

LÆS OGSÅ: Folkekirkens Nødhjælp er Israels argeste modstander

Vi er stolte af at samarbejde med israelske og palæstinensiske partnere, som for det første kender den lokale virkelighed på deres egen krop og for det andet er i stand til at opbygge en dialog på gensidig respekt. Det sidste burde også være et adelsmærke for en ellers seriøs avis som kristeligt Dagblad.

Redaktionen svarer:

Folkekirkens Nødhjælp har igennem tiden med succes rejst relevante debatter om humanitære problemer. Det er ofte sket med events, der har været beregnet på at vække opsigt. Nøjagtig den virkning har man opnået med genopførelsen af mur-kopien på årets Roskilde Festival.

Kristeligt Dagblad har bragt én journalistisk artikel om Nødhjælpens event (mandag den 2. juli). Den havde overskriften Kopi af kontroversiel mur på festival vækker harme. Den overskrift, ledelsen af Folkekirkens Nødhjælp nævner, forekom i en netudgave af artiklen.

Vi er uforstående over for, at Folkekirkens Nødhjælp nu beklager, at en debat om muren i øvrigt uden tilskyndelse fra Kristeligt Dagblads side har meldt sig.

Tegningen, som der ankes over, ligger i tråd med normal dansk avissatire: Satiretegneren vælger en vinkel, hvilket er hans suveræne ret og opgave og sætter tingene skarpt op. Ligesom Nødhjælpens events.

Det er ikke rigtigt, at Kristeligt Dagblad har gennemført en læserundersøgelse, som vi derefter har forbigået i tavshed. Der er derimod tale om en afstemning blandt brugerne af avisens hjemmeside, k.dk. Den slags foretager netavisen flere af om ugen, og de omtales normalt ikke i selve avisen. Og resultatet blev ikke forbigået i tavshed Folkekirkens Nødhjælp kender det jo og har som alle andre interesserede kunnet læse om det på netavisen. Altså en helt forfejlet kritik.

Når man rejser en debat, risikerer man, at modsynspunkter melder sig. Et af disse er ganske rigtigt kommet fra Geoffrey Cain (onsdag den 4. juli). Folkekirkens Nødhjælp forbigår imidlertid, at der i større opsætning oven over nævnte indlæg blev bragt et markant længere indlæg af Knud Jeppesen, der sympatiserer med Nødhjælpens event og kritiserer muren.

Endelig er det en mærkværdig påstand, at Kristeligt Dagblad ikke har vist nogen som helst interesse for den humanitære krise i de palæstinensiske områder, der jo ulykkeligvis på ingen måde er ny. Vi har løbende dækket alle sider af den humanitære krise, herunder konsekvenserne af muren i dens tiårige eksistens. Alle kan gå ind på avisens hjemmeside og læse et udvalg af vores dækning over de seneste måneder: k.dk/palaestina