Kære børn af misbrugere: Der er en bedre jul på vej

Hvert tiende barn glæder sig ikke til jul. De ved af bitter erfaring, at juledagene ikke bliver særligt sjove, da forældrene skal "hygge" med masser af julesnaps, øl og rødvin. Men der er håb forude: I det nye år indføres behandlingsgaranti til børnene, skriver psykolog

Forældrene tænker ikke lige på, at alkohol får dem til at forandre sig. Når de er fulde, ser de ikke jer. De lægger ikke mærke til, at I bliver bange og utrygge, når I ikke kan få kontakt med dem, men må klare jer selv gennem juledagene, skriver Inger Chercka, der er psykolog tilknyttet Barnets Blå Hus i København.
Forældrene tænker ikke lige på, at alkohol får dem til at forandre sig. Når de er fulde, ser de ikke jer. De lægger ikke mærke til, at I bliver bange og utrygge, når I ikke kan få kontakt med dem, men må klare jer selv gennem juledagene, skriver Inger Chercka, der er psykolog tilknyttet Barnets Blå Hus i København. .

Jeres kammerater glæder sig til julen, til fridage med familien, til hygge, julegaver og julemad. Men for jer er der ikke så meget at se frem til. Faktisk er I ikke alene: Hvert tiende barn glæder sig ikke til jul.

I frygter den nærmest, men I går stille med det. I ved af bitter erfaring, at juledagene derhjemme ikke bliver særlig sjove. Jeres forældre har nemlig også glædet sig til julen, for så skal de rigtig ”hygge” med masser af julesnaps, øl og rødvin til maden. Det har de lov til, for det er jo jul.

De tænker ikke lige på, at alkohol får dem til at forandre sig. Når de er fulde, ser de ikke jer. De lægger ikke mærke til, at I bliver bange og utrygge, når I ikke kan få kontakt med dem, men må klare jer selv gennem juledagene.

De ser ikke, at I trækker ind på værelset og synker triste hen, fordi I måske tænker på, at de lovede familiehygge med spil og juleknas, men så glemmer de det alligevel, fordi de bliver fulde.

De opdager heller ikke, at I bliver stille og indadvendte, fordi I tænker over, om det mon er jeres skyld, at de foretrækker at drikke frem for at være sammen med jer. I er måske ikke søde nok, eller gode nok. Der må være noget i vejen med jer.

I sidder og tænker på, at alle jeres venner sikkert hygger og har det sjovt med deres forældre. Mens I sidder alene foran skærmen, og jeres forældre oven i købet roser jer for at kunne beskæftige jer selv og ikke forstyrre.

Så hvad er der at glæde sig til? Jo, fra den 1. januar sker der endelig noget godt! Der træder en ny ordning i kraft, en behandlingsgaranti, kaldes det. Den garanterer nemlig hjælp til alle jer, der er godt trætte af at få jeres forældres opmærksomhed stjålet af alkohol, hash og andre rusmidler. Trætte og kede af at leve med hemmelighederne og tabuet omkring misbruget, der stjæler jeres gode børneliv.

Fra det nye år får I den mulighed, at hvis I henvender jer til kommunen, for eksempel med hjælp fra en lærer, pædagog, sundhedsplejerske, onkel, tante eller en anden voksen, og beder om hjælp til at klare jeres liv med en forælder, der drikker, så får I hjælpen inden for 30 dage.

Hjælpen begynder med, at tabuet bliver brudt, og nogen andre voksne begynder at snakke med jeres forældre om, hvordan det påvirker jer børn, at de drikker. At I mistrives, fordi I er utrygge og ikke har en sikker base hjemme hos dem.

At I er bange for, hvad der kan ske med dem, når de er fulde. At I er ulykkelige og flove over ikke at have engagerede forældre ligesom ”alle de andre”. At I er i tvivl over jeres eget værd, når de hele tiden vælger flasken frem for jer.

I kan nu glæde jer til den kæmpe lettelse, det bliver at møde andre børn, der har de samme problemer. Til at høre fra andre, at det ikke er jeres skyld, at far eller mor drikker, og lige meget hvad I prøver, kan I ikke få dem til at holde op.

Glæd jer til at mærke selvværdet gro stille og roligt frem inden i jer med visheden om, at I er lige så meget værd som alle andre. Glæd jer til den ro, der kommer med accepten af, at selvom jeres far eller mor drikker, kan I lære at håndtere det og få et godt liv alligevel. Og der findes voksne, der kan hjælpe både jer og jeres forældre.

Så kære børn, selvom I måske ikke glæder jer til julen i år, er den gode nyhed, at det måske er den sidste jul, der bliver ødelagt af alkohol hjemme hos jer.

I er kun en henvendelse væk fra de bedre tider. Det kræver mod at bryde tabuet. Så mit juleønske for jer er, at I må finde modet, og at de voksne omkring jer vil stå klar med den støtte, I har brug for - straks efter jul.

Inger Chercka, psykolog tilknyttet Barnets Blå Hus i København, Gl. Slimmingevej 7, Ringsted