Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kanten

Alex Ahrendsen: Forbud mod burka er for de frihedselskende

Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix

Hvorfor egentlig stemme imod et burkaforbud, hvis man er ægte liberal, spørger folketingsmedlem Alex Ahrendsen (DF)

Det var svært for regeringen at blive enig om nødvendigheden af det burkaforbud, som langt om længe opnåede politisk flertal sidste efterår. Senest har Liberal Alliance så ganske opsigtsvækkende besluttet at fritstille sine folketingsmedlemmer, når forslaget skal til afstemning. Hele syv medlemmer af Folketinget fra Liberal Alliance stemmer angiveligt imod forslaget, og dermed hænger det i en tynd tråd. Men hvorfor egentlig stemme imod, hvis man er ægte liberal?

Den politiske tænker John Stuart Mill var den første til at skelne mellem frihed til at handle og frihed forstået som fravær af tvang. Senere skrev Isaiah Berlin om de to modsatrettede former for frihed som henholdsvis positiv frihed og negativ frihed. Hvor den positive frihed er kendetegnet ved en række borgerrettigheder såsom ytringsfrihed og retten til at stemme, så betegner den negative frihed individets ret til at være beskyttet mod magtudøvelse og tyranni.

Denne negative frihed har nogle hos Liberal Alliance og dele af Venstres liberale tydeligvis glemt. Det viser, at liberalismen mere og mere bliver frihedens fjende, fordi den reducerer frihed til blot at være et spørgsmål om fravær af lovgivning. Det udstiller, hvordan man som liberal er fanget af sin ideologi. At løsninger ikke blot skal tilpasses den konkrete virkelighed, men samtidig passe ind i det liberale verdensbillede. I dette tilfælde betyder det, at undertrykte muslimske kvinder således må ofres på liberalismens alter.

Jeg bor til daglig i Odense-bydelen Vollsmose. Her oplever jeg, hvordan virkelighedens udfordringer kræver svar. De piger, der presses til forskellige former for muslimsk hovedbeklædning, har ikke megen glæde af liberales principielle frihedskamp. Friheden er med andre ord betinget af en social orden, hvis friheden skal være reel og ikke blot et virkelighedsfjernt, teoretisk begreb.

Et burkaforbud er for de frihedselskende. Det lader plads til, at individet kan udfolde sig. At man godt kan vokse op i eksempelvis Vollsmose og blive en integreret del af det danske samfund. Nok løser et burkaforbud ikke de store udfordringer, vi ser i parallelsamfundene, men det er et skridt i den rigtige retning. Det er et vigtigt signal om, at staten ikke er værdineutral og forsvarer de værdier, som det danske samfund er grundlagt på.