Fordomsfyldt mormonportræt

Men hvad er der galt i at være mormon?
Det prøvede Horisont på DR1 i mandags at gøre os klogere på. DR's fremstilling af mormonerne hang fast i fordommene og gav intet indblik i mormonernes teologi, skriver sognepræst Kristine Stricker Hestbech

"DR's fremstilling af mormonerne hang fast i fordommene og gav intet indblik i mormonernes teologi", skriver sognepræst Kristine Stricker Hestbech. Her ses en af de mange mormon-kirker i USA.
"DR's fremstilling af mormonerne hang fast i fordommene og gav intet indblik i mormonernes teologi", skriver sognepræst Kristine Stricker Hestbech. Her ses en af de mange mormon-kirker i USA. Foto: Scanpix

Kan USAs præsident være mormon? Sådan spørger amerikanerne sig selv i denne tid, hvor mormonen Mitt Romney ser ud til at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Det kan undre, at der overhovedet bliver spurgt, for som regel får man indtrykket af, at man kun kan blive præsident, hvis man er troende, og om kandidaten er metodist, baptist eller mormon kan vel være det samme.

Men nej. Der går en usynlig religiøs grænse, og Mitt Romney træder lige på kanten af den, når han siger, at han først og fremmest ønsker at blive præsident og tilfældigvis er mormon. Ikke omvendt.

Men hvad er der galt i at være mormon?

Det prøvede Horisont på DR1 i mandags at gøre os klogere på. På den ene side har mormonerne vind i sejlene i disse år. Hele to republikanske præsidentkandidater er mormoner, Mitt Romney og Jon Huntsman Jr. Og Broadways musical Book of Mormons er det største hit i 50 år.

Til trods for det kan man læse, her i avisen i mandags, at hele 46 procent af mormonerne oplever, at de udsættes for diskrimination. Det er højere end eksempelvis sorte, hvor cirka hver tredje føler sig diskrimineret.

Problemet er flerkoneriet, som klæber til mormonerne som fluer til flødeskum. Grundlæggeren Joseph Smith fik i 1813 en åbenbaring af Gud om, at mænd gerne måtte tage flere koner. Han tog 24. Hans efterfølger 55. I dag lægger mormonerne afstand til flerkoneri. Ad flere omgange omkring år 1900 fordømte kirken flerkoneri og truede med udelukkelse, hvis det ikke blev overholdt. Folk i ægteskaber mellem mere end to personer valgte dog oftest at blive i dem, og derfor fandt praksissen sted helt frem til 1940-1950erne.

Men enhver religion har sine fundamentalister, og omkring 40.000 mormoner i Utah menes at leve polygamt. Det er disse, som rydder forsiderne med historier om incest og alt for unge piger, der bliver (tvangs-(?)) gift med ældre mænd, ofte i slægten.

Tydelige fordomme om mormoner

Hvis ikke man vidste noget om mormonerne eller Jesu Kristi kirke af sidste dages Hellige, som de egentlig hedder, så kom man heller ikke til at vide det efter Horisont. Det var en udsendelse, som aldrig kom længere end til selv at hænge fast i fordommene.

Jeg manglede en baggrundshistorie om mormonernes troslære og liv, som jeg tror, de færreste kender til. At mennesker lever som ånder hos Gud, inden de fødes, og at abort derfor ikke kan accepteres, da ånderne venter på at blive født i et kødeligt legeme, så de efter livet kan genforenes i et af de tre herlighedsriger. At mormoner ikke må drikke og ryge, da både ånd og legeme skal holdes syndfrit til dommens dag, og at homoseksualitet er en synd, da en af mormonens store livsopgaver er at føde børn.

Det er derfor, Romney går ud og siger, at homoseksualitet skal forbydes på forbundsplan, og at kvinder ikke må bestemme over deres egen krop. Omvendt behøver man ikke at være mormon for at mene det. Blot amerikaner.

Kristine Stricker Hestbech er sognepræst og foredragsholder