Forkyndelsen må tage udgangspunkt i børnene

Evangeliet skal målrettes børnene, da de er kirkens fremtid. På den måde kan man også tiltrække børn, der ikke forvejen har forbindelse til kirken, mener Dorte Hougaard Madsen

Det er vigtigt at få fat i nye børn, der ikke allerede har forbindelse til kirken. Derfor skal forkyndelsen være baseret på dem. Foto
Det er vigtigt at få fat i nye børn, der ikke allerede har forbindelse til kirken. Derfor skal forkyndelsen være baseret på dem. Foto. Foto: colourbox.com.

Lad de små børn komme til mig, siger Jesus i Markusevangeliet, og vi tilføjer i 2011: Lad evangeliet komme til børnene!

LÆS OGSÅ: Minister freder fadervor i folkeskolen

I over 130 år har vi i KFUM og KFUK arbejdet for, at børn og unge møder evangeliet, men hvad er det, vi mener, vi kan selv i dag? Og hvilken rolle kan vi spille i forhold til folkekirken?

I KFUM og KFUK kan man ikke sige vi kan uden at sige vi gør. For hvis det kristne budskab skal give mening for børn og unge, må forkyndelsen tage udgangspunkt i deres liv og problemer. Derfor ønsker vi først og fremmest at møde børn og unge gennem oplevelser: i klubber, på lejre, på festivaler og events gennem fællesskab, sang og musik, fortælling, dialog, leg og bevægelse.

Igennem vore aktiviteter møder vi hvert år mange tusind børn, og rigtig mange steder i landet er vi en naturlig del af det kirkelige børne- og ungdomsarbejde. Derfor interesserer vi os naturligt for, hvordan folkekirken møder børn og ikke mindst, hvordan vi udvikler det møde.

For som landslederen i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Bent Molbech Pedersen, så godt illustrerede i Kristeligt Dagblad den 2. november, bør kirkerne sætte flere knagerækker op i børnehøjde. For, kunne jeg supplere, det hedder nu engang den danske folkekirke og ikke den danske voksenkirke.

Bent Molbech Pedersen omtaler også en ældre undersøgelse, der sandsynliggør, at cirka 80 procent af dem, der som voksne kalder sig kristne, har hørt evangeliet som børn. At plante et kim hos barnet er dog ikke argumentation nok til, at vi skal forkynde. For vi kan, vil og gør mere end det, mener jeg.

Folkekirken har et ansvar for at være kirke for børnene, og vi har et fælles ansvar for, at børnene ved og mærker, de kan tro på Gud og at Gud tror på dem. Et barn er et fuldendt og helt menneske, der består af krop, sjæl og ånd, som KFUM og KFUKs logo også symboliserer. Det er ikke bare noget, der er på vej til at blive voksent.

I KFUM OG KFUK vil vi gerne være kirkens forlængede arm ud i samfundet, for det er ikke alene gjort med flere knagerækker til børnene for at blive i billedet. Vi skal også have nye knagerækker med ud i verden uden for kirken, så flere børn kan hænge deres hat og huer på evangeliet. For hvordan skal vi ellers kunne møde flere børn (og deres forældre), som ikke i forvejen har relationer til kirken?

Netop nu arbejder vi på en trailer fyldt med aktiviteter, der kan komme ud på skoler, hvor børn gennem leg, udfordringer og oplevelser kommer igennem alle fadervors bønner, og vi har også en særlig børnetrailer, som kan hjælpe vores lokalafdelinger med at lave aktiviteter og være synlige ved events i byen, på torvet, på markeder.

Vi har gennem mange år også arrangeret børnefestivaler, hvor kristendomsformidlingen får primetime på scenen. Her er alle sanser i brug med film lavet specielt til anledningen og vist på storskærm, med snak, dialog, aktiviteter og drama på og uden for scenen. Vi holder den næste store, landsdækkende børnefestival allerede i april 2012.

Det handler kort sagt om at tilbyde aktuelle, relevante og nærværende oplevelser og om at møde børnene, hvor de er. Ikke kun fysisk, men også mentalt. Børn er optagede af spørgsmål om at høre til, at være accepteret, at have gode venner, og af de store eksistentielle spørgsmål: hvem er jeg, hvad kommer jeg af, hvor skal jeg hen?

Derfor har vi valgt at bygge hele vores kristendomsprofil op omkring syv statements, blandt andet Dig, Gud og verden I hænger sammen, Du er værdifuld, som du er og Forskellighed er en rigdom. Alle skal mødes i og med deres forskellighed, hvilket vi også forsøger at afspejle i organisationens tre maskotter; Rune, Rikke og Rasmus, som hver især repræsenterer forskellige typer.

Kort sagt: KFUM og KFUK vil også i fremtiden gerne løfte opgaven i at møde børn med evangeliet, både i og uden for kirken og med krop, sjæl og ånd. Vi glæder os til samarbejdet!

Dorte Hougaard Madsen er konsulent på børneområdet i KFUM og KFUK