Forlod Christiansborg efter to blodpropper: Nyudnævnt spindoktor har en smuk ambition

TV 2's tidligere politiske redaktør Anders Langballe er ny særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Mod). Han vil tage tempoet ud af politik og undgå oppustede dramaer

Tidligere politisk redaktør Anders Langballe har været stærkt kritisk over for miljøet på Christiansborg. Nu er han tilbage på Slotsholmen som særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Mod).
Tidligere politisk redaktør Anders Langballe har været stærkt kritisk over for miljøet på Christiansborg. Nu er han tilbage på Slotsholmen som særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Mod). Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Nogle kalder dem mørkets fyrster. Andre kalder dem dét, de officielt er, nemlig personlige rådgivere. De fleste bruger nok den mest udbredte og dækkende stillingsbetegnelse: spindoktorer.

28 af slagsen er der indtil videre blevet ansat i SVM-regeringens 23 ministerier. Senest er for eksempel Fredericias tidligere S-borgmester Jacob Bjerregaard blevet hyret af sin partifælle skatteminister Jeppe Bruus. Venstres kirkeminister, Louise Schack Elholm, har ansat den tidligere politiske redaktør på DR og tidligere TV 2 News-studievært Uffe Tang. I Uddannelses- og Forskningsministeriet har Moderaternes Christina Egelund skaffet en plads i forkontorerne til TV 2’s tidligere mangeårige politiske redaktør Anders Langballe.

Især Langballe er interessant, og modsat de fleste af sine spindoktorkolleger blev hans ansættelse til en fremtrædende artikel i Politikens kultursektion forleden. Ikke mærkeligt, for det er kun tre år siden, han efter to blodpropper forlod Christiansborg, skrev en stærkt kritisk bog om det opslidende politiske miljø og derefter fandt sig til rette med mindre belastende job som blandt andet kommunikationschef hos Dansk Ejendomsmæglerforening.

Nu er han så tilbage, med håb om at regeringens ønske om at fjerne speedfaktoren i politik bliver til virkelighed: ”Jeg vil gerne deltage i at tage tempoet ud, uden det bliver hysterisk,” siger Anders Langballe i Politiken. Det skal være slut med oppustede dramaer, og han ”vil gerne undgå at deltage i at skabe konflikt”, siger han.

Mediekynikere på Ekstra Bladet og nærmeste omegn vil, hvis det ikke allerede er sket, givetvis kalde ambitionen for hamrende naiv, hvad den muligvis også er. Ikke desto mindre fortjener Langballes tilgang til sit nye job at blive diskuteret seriøst af mediefolk, politikere og deres rådgivere. For uanset hvem der sætter foden på den politiske speeder, er der brug for at få fartbegrænset beslutningsprocesserne på Christiansborg.

Tidligere Deadline-vært og nuværende Djøf-direktør Sigge Winther Nielsen beskrev i 2021 i bogen ”Entreprenørstaten”, hvordan alt for megen politik bliver ”pseudopolitik”, fordi mediemøllens sult efter dramaer og konflikter ofte overskygger den politiske substans. Til gengæld kniber det gevaldigt med at få gjort noget ved for eksempel ulighed, techgiganter og klimaforandringer.

At Sigge Winther Nilsen har nogle vigtige pointer, vil mange politikere nikke ja til. Uden for referat er det en udbredt erkendelse, at ”jeg jo er nødt til at trække en sag hårdt op og skælde ud på politiske modstandere; hvis ikke, er der nul citater eller klip med mig”.

Mediernes forventning er, siger flere, at der skal være en klar konflikt i en historie, ellers duer den ikke.

Et opgør med den christiansborgske vanetænkning er tydeligvis tiltrængt. Derfor et stort velkommen til Anders Langballe og hans smukke ambition. Og til spinkollegerne, hvis de kan få sig selv og deres politiske chefer til at skabe et Christiansborg på mindre speed.

Kurt Strand er journalist og var ansat i DR 1985-2010. Siden da selvstændig med opgaver for blandt andet DR, TV 2 og TV 2-regionerne.