Prøv avisen
Debatinterview

Formand for højskoler: Den politiske debat er blevet konfliktunderholdning

”Vi oplever, at der i debatkulturen er kommet en meget fast opskrift, der handler om, at man har ét synspunkt i hver sin lejr. Man kan sige, at man ikke tager konflikten alvorligt nok. Den bliver reduceret til underholdning," siger Lisbeth Trinskjær, formand for højskolerne. På billedet ses Clement Kjærsgaard, der har været vært på flere debatprogrammer, som befinder sig i krydsfeltet mellem politik og underholdning. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Den politiske debat har fået præg af en skyttegravskamp, og det har skabt en træthed hos befolkningen, mener Lisbeth Trinskjær, formand for højskolerne og medstifter af debatforummet Frirummet, som vil skabe en ny debatkultur

LYTTER BORGERE OG POLITIKERE nok til hinanden og anerkender synspunkter på hver side af det politiske spektrum? Eller er politik blevet en slags virkelighedens teaterstykke fyldt med drama, og hvor nuancer og uenigheder reduceres til råben og skrigen?

Det spørgsmål var udgangspunktet for den første udgave af Frirummets Fællesdag, et nyt initiativ fra højskolerne, efterskolerne og de frie skoler, som fandt sted i går, og som skal medvirke til at skabe en ny og mindre konfliktfokuseret debatkultur. Vi er nemlig på i en forkert retning, hvor politikerlede og en manglende lyst til at deltage i den demokratiske samtale kan komme til at udgøre en alvorlig trussel mod vores demokrati, mener en af medstifterne, Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening.

”Vi oplever, at der i debatkulturen er

kommet en meget fast opskrift, der handler om, at man har ét synspunkt i hver sin lejr. Man kan sige, at man ikke tager konflikten alvorligt nok. Den bliver reduceret til underholdning. Med Frirummet ønsker vi ikke at komme væk fra konflikten, vi ønsker at tage konflikten alvorligt. Vi skal turde være i konflikten og blive klogere,” siger hun.

Det ser vi i politiske debatter om emner som integration, klima og økonomi, og det er en udvikling, der er taget til, mener Trinskjær. Derfor bliver borgerne apatiske, og politikerleden stiger.

”Vi mærker en træthed over de politiske debatter, det er politikerlede, det er apati. Det går ikke,” siger hun.