Formand for Økologisk Landsforening: Jo, økologi kan være med til at mindske klimaaftrykket

"Har Morten Birkved overhovedet undersøgt, hvordan økologiske metoder forbedrer naturen i udpinte områder," spørger Per Kølster, der her svarer på udtalelser fra Professor Morten Birkved

Økologiskiltet her står i en vejkant med usigt til mark, korn og markblomster ved Nakke omkring Rørvig. På skiltet står der, at økologi giver øget dyrevelfærd, færre tilsætningsstoffer og beskytter naturen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Professor og centerleder for Life Cycle Engineering på SDU Morten Birkved udtaler sig skråsikkert, men også udokumenteret om økologi i et interview i Kristeligt Dagblad den 11. oktober.

Her kan vi indledningsvist læse, at økologi er ”en egoistisk, selvcentreret og navlepillende tankegang”, og senere i artiklen, at ”økologi er luksus for de rige i Vesten, men belaster klimaet globalt”.

Er Morten Birkved klar over, at bæredygtighed også handler om biodiversitet, jordfrugtbarhed og rent drikkevand – tre væsentlige elementer, der ifølge både FN og Verdensbanken er under pres, fordi landbruget alt for længe har dyrket for intensivt?

Og har Morten Birkved overhovedet undersøgt, hvordan økologiske metoder forbedrer naturen i udpinte områder?

Og ved han, at FAO, som er FN’s globale landbrugsorganisation, anbefaler agroøkologiske/økologiske metoder i det globale syd? Ikke for de rige, men netop for de fattigste og meget store dele af verdensbefolkningen. Tilsyneladende ikke.

Til gengæld henfalder professoren til urigtige argumenter, der tager afsæt i LCA-metoder (livscyklusvurderinger), som hverken er bredt anerkendte, og som ignorerer, at man ikke kan bruge samme standardværdier på økologisk og konventionel produktion.

Der ses også bort fra de grundlæggende forskelle, der er på den samlede balance mellem husdyr- og planteproduktion i de to landbrugssystemer. Derfor bliver resultaterne skævvredet, når man sammenligner økologi og konventionel produktion en til en.

Det er grundigt dokumenteret, at økologien kan tage kampen op, når det handler om at mindske klimaaftrykket. Ikke gennem et lavere klimaaftryk på det enkelte produkt, men fordi økologi har en meget lavere husdyrintensitet, bruger mindre gødning og lagrer større mængder kulstof i jorden. Morten Birkved og andre, der tvivler, kan blive klogere i et notat fra Aarhus Universitet, der viser, at landbrugets udledning af klimagasser kan reduceres ved økologisk omlægning, eller læse nærmere i det store metastudie fra Washington State University, der viser en bedre bæredygtig balance ved økologisk drift.

Det er udtryk for en utilstedelig politisering, når en professor, der står i spidsen for forskning i bæredygtighed, uvidenskabeligt og ansvarsfrit angriber den økologiske fødevareproduktion i strid med foreliggende studier på området. Det er useriøst, at en forsker som Morten Birkved postulerer, at de, som køber økologi, er ”egoistiske, selvcentrerede og navlepillende”.

Morten Birkved er velkommen til at stille kritiske spørgsmål til økologien. Det gør vi selv i Økologisk Landsforening. Det gør alle, der arbejder seriøst med økologien. Men det skal gøres på et dokumenteret grundlag med udgangspunkt i kvalificerede metoder og med udvikling for øje.

I stedet for at skyde om sig med det, som Morten Birkved kalder nødvendig provokation, burde han i kraft af sit virke og sin videnskabelige baggrund gå dokumenteret og kvalificeret til værks. Og i bedste fald bruge sine kompetencer til at spille med i det landbrug, der rummer økologien.

Per Kølster er formand for Økologisk Landsforening.