Forslag om samarbejde med Sverigedemokrater skaber kaos

Udstrakt hånd til Sverigedemokraterne fra den borgerlige oppositionsleder sender chokbølger gennem det politiske Sverige. Socialdemokraternes statsminister nyder fortsat opbakning, mens den borgerlige alliance slår revner efter tilnærmelsen

Moderaternes leder, Anna Kinberg Batra, har længe taget afstand fra SD, men måtte ifølge flere analytikere give efter for internt pres ved at lukke det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne ind i varmen.
Moderaternes leder, Anna Kinberg Batra, har længe taget afstand fra SD, men måtte ifølge flere analytikere give efter for internt pres ved at lukke det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne ind i varmen. Foto: BARDELL ANDREAS/Aftonbladet/IBL Bildbyrå.

For nylig brød det borgerlige Moderaterne med en årelang udelukkelse af Sverigedemokraterne (SD), og det har trukket tæppet væk under det politiske etablissement, hvor mange anklages for at have fornægtet den parlamentariske situation.

Moderaterne er godt nok kommet i massiv modvind blandt de borgerlige kolleger, men over halvdelen af partiets vælgere støtter, at ledelsen står fast på at danne flertal i Rigsdagen sammen med Sverigedemokraterne (SD). SD står til at få omkring hver fjerde svenskers stemme.

Moderaternes leder, Anna Kinberg Batra, har længe taget afstand fra SD, men måtte ifølge flere analytikere give efter for internt pres ved at lukke det indvandrerkritiske parti ind i varmen.

”SD’s historie, rødder og værdier har ikke forandret sig, men det fungerer ikke at lade som om, at et så stort parti ikke findes,” sagde hun i et interview til svensk stats-tv, SVT.

Med den udmelding nærmer SD sig stemplet som stueren efter 29 år på sidelinjen – heraf de seneste syv i Rigsdagen.

”Det er åbenbart, at Jimmie Åkesson (SD’s partileder, red.) ser beskeden som starten på den udvikling, vi har set i vores nabolande, hvor norske Fremskridtspartiet, De sande finner og Dansk Folkeparti er lukket ind i det fine selskab,” skriver Göran Eriksson, der er politisk analytiker hos Svenska Dagbladet.

DET ER ENDNU UKLART, hvordan Batra konkret vil samarbejde med SD, men fra alliancekollegerne er den udstrakte hånd blevet mødt med kritik. Liberalerne og Centerpartiet vil hellere lave en koalition med Socialdemokraterne.

SD har allerede meldt ud, at de ønsker at drøfte alle politiske sager med Moderaterne, men flere analytikere sår tvivl ved, om Batras udmelding er reel. Der er endnu halvandet år til valget i september 2018, og der spekuleres i, om hun er i gang med et dobbeltspil: Ved at åbne for SD-samarbejde kan hun lukke munden på de kritiske partikammerater og samtidigt give de andre borgerlige partier skurkerollen for, at det ikke bliver til noget. Det vil stille hende i en situation, hvor hun kan vende tilbage til udelukkelsen af SD og sige til kritikerne, at hun har forsøgt.

Fredag kom det dog frem, at Moderaterne og SD allerede har aftalt at mødes til drøftelser, så forvirringen er stor.

Uanset om det ender med et samarbejde med SD, har Anna Kinberg Batras udmelding kastet Sveriges borgerlige alliance ud i den største krise i alliancens 13-årige historie.

”Hun har delvist ændret syn på SD (…) Men alt andet lader til at være uvist (…) Det handler ikke om viljen til at gennemføre borgerlig politik, men en pludseligt opstået villighed til at kaste sig ud i uvisheden,” skriver Dagens Nyheter i en leder.

I SKYGGEN AF DE borgerliges skænderier nyder Stefan Löfven (S) voksende tiltro som statsminister, og de seneste målinger viser også, at venstrefløjen har større opbakning end de borgerlige, hvis man ikke regner SD med, som det indtil videre kun er Moderaterne, der vil.

I et indlæg i avisen Expressen kritiserer Johan Ingerö de borgerlige for at have set passivt til siden valget i 2014, hvor man ikke har villet samarbejde med SD. I 2014 indgik de borgerlige og venstrefløjen den såkaldte decemberoverenskomst, hvor parterne lovede, at den fløj med færrest mandater ikke vil præsentere et samlet finanslovsforslag, som SD drilsk kunne stemme igennem.

”Resultatet har været, at Löfvens historisk svage regering har kunnet gennemføre diverse skattestigninger (…) Og for de borgerlige har det skabt en demoraliseret vælgerskare,” skriver Ingerö.

Flere kalder allerede valget i 2018 en folkeafstemning om Sverigedemokraterne, og hvis ikke de borgerlige bliver enige, kan det ende med at koste mange stemmer, påpeger han. Og måske endda Kristendemokraterne pladsen i Rigsdagen, da de i de seneste meningsmålinger ligger under spærregrænsen.

”Hvis alt fortsætter som hidtil, vil mange se SD som den eneste opposition, og det vil betyde et farvel til drømmene om en ny borgerlig alliance-regering. Og de partier, som overlever, vil havne med samme samarbejdsmuligheder som nu: Socialdemokraterne eller SD,” skriver Ingerö.