Fosterdiagnostikken må drages i tvivl

FOSTERDIAGNOSTIK: Det er de vordende forældre og ikke lægerne, som er i position til at sætte spørgsmålstegn ved de mange ultralydsskanninger

Tak til Kristeligt Dagblad, fordi avisen har sat fokus på et emne, der indeholder mange problemer. Det er ikke kun forskere, som er kritiske over for den udvidede brug af fostererdiagnostik, men også mange politikere. Vi i SF i Nordjylland har for eksempel været meget tvivlende over det gavnlige i at give alle gravide et rutinemæssigt tilbud om ultralydsskanning. Vi har forsøgt at holde fast i, at det kun var mødre over 35 år, der skulle have tilbuddet.

I stedet for at give tilbuddet til alle har Nordjyllands og Århus Amt forsøgt at undersøge, om disse rutinemæssige skanninger i det hele taget gavnede. Forsøget gik ud på at finde to grupper kvinder, hvor den ene gruppe fik foretaget skanningen, mens den anden ikke gjorde. Derefter ville man kunne se, om der var forskel på antallet af børn med misdannelser mellem de to grupper, samt finde ud af, hvilke af de to grupper der havde den mest trygge og "lykkelige" graviditet. Desværre blev forsøget stoppet efter et år, da alt for mange kvinder ønskede at få foretaget ultralydsskanningen. Den manglende opbakning fra kvinderne kan skyldes, at de havde svært ved at sige nej til et tilbud, med det egenansvar for graviditeten, som en del derfor følte tyngende.

Denne historie viser tydeligt, at hvis brugen af fosterdiagnostik skal begrænses, må presset komme fra vordende forældre, der siger nej til tilbuddet, og politikere, der tør gå imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Man kan ikke forvente, at begrænsningen kommer fra lægesiden, for man får ikke læger til at save den gren over, de selv sidder på. Med andre ord kan man ikke forvente, at de læger, der udfører fosterdiagnostik, vil sige, at den danske befolkning ikke skal bruge deres ekspertise.

Emnet viser med al tyde-lighed, at Danmark har brug for politikere, som selvfølgelig lytter til de eksperter, der informerer dem, men som også har mod til at gå imod de råd, de bliver fodret med. Det etisk rigtige fra samfundets side over for de vordende forældre er budskabet om, at det offentlige nok skal tage sig af alle børn, der fødes, og deres forældre, uanset hvordan de bliver.

Karl H. Bornhøft er formand for Sundhedsudvalget i Nordjyllands Amt

Bent H. Jørgensen er regionskandidat for SF,

Park Allé 67,

Hjørring