Fra Grundtvig vores verden går. Uanset hvor man ligger politisk

Siden Grundtvigs død for 150 år siden har vidt forskellige politiske bevægelser fundet inspiration i hans tankegods. Der er flere grunde til, at Grundtvig samler mere, end han splitter

I dag er det 150 år siden, at teologen, salmedigteren, politikeren og højskolefaderen Nikolai Frederik Severin Grundtvig døde. Foruden de mange salmer, han har efterladt os i Højskolesangbogen, præger hans tanker og værdier stadig vores samfund i dag. Illustration: Rasmus Juul
I dag er det 150 år siden, at teologen, salmedigteren, politikeren og højskolefaderen Nikolai Frederik Severin Grundtvig døde. Foruden de mange salmer, han har efterladt os i Højskolesangbogen, præger hans tanker og værdier stadig vores samfund i dag. Illustration: Rasmus Juul.

Det er egentlig paradoksalt. På 150 års afstand af hans død, står N.F.S. Grundtvig som et fyrtårn i opbygningen af det danske demokrati som den mytiske grundlovsfader, der er blevet et tilbagevendende referencepunkt for tanker om frihed, det fælles bedste og folkesjælen i Danmark. Et fyrtårn så overordentligt stort, at det lader til at være en inspiration for yderst forskellige politiske bevægelser.

I sin grundlovstale i juni talte Nye Borgerliges formand Pernille Vermund eksempelvis om, hvordan Grundtvig ville lade samfundet udvikle sig nedefra gennem frivillige folkelige fællesskaber – og ikke den store, stærke socialstat.