Frankenstein går køkkenvejen

Vi skal i den grad passe på, at kød fra klonede dyr ikke spredes inden for den globale fødekæde og dermed bliver et sortiment i de danske kølediske

I USA har man for et år siden givet tilladelse til, at kloning kan benyttes i fødevareindustrien. Dermed har man så at sige budt velkommen til en ny guru, mr. Frankenstein, som nu skal være fødselshjælper for kloningsindustrien, så den hen ad vejen kan tage plads ved de amerikanske middagsborde.

Det kan lyde som en vild tanke, men vi skal i den grad passe på, at kød fra klonede dyr ikke spredes inden for den globale fødekæde og dermed bliver et sortiment i de danske kølediske.

Vi ved, at dyrene lider voldsomt med de nuværende kloningsmetoder. Mange overlever ikke fosterstadiet, men skulle de komme så langt, så dør de ofte af vejrtrækningsproblemer, leversvigt eller fejl i immunsystemet. Desuden har klonede dyr simpelthen en langt højere dødelighed end andre dyr.

For slet ikke at tale om alt det, der er gået forud for at nå frem til et vellykket eksemplar af et klonet dyr. Over lang tid er der foretaget forsøg både med fostre og voksne individer, der har givet dyrene lidelser. Det betyder, at masser af liv er gået til, før forsøget lykkes, og masser af liv vil fremover gå til, fordi kloning er så vanskelig.

Alt andet lige, så synes jeg, det dyrevelfærdsmæssigt og etisk er et skamløst projekt, der kun har det formål at udvikle et antal identiske dyr, som er i stand til at levere produkter, som vi mennesker ikke bare kan bruge, men også score kassen på!

Desuden er der også hele spørgsmålet, om indtagelse af kød og mælk fra klonede dyr indeholder alvorlige risici for fødevaresikkerheden og dermed for menneskers sundhed i det hele taget!

Om vi skal tillade kloning af dyr skal selvfølgelig ikke være en ekspertbeslutning. Vi har nemlig tidligere set, at menigmand har sunde instinkter, når det drejer sig om behandling af dyr. Og så skal vi i det hele taget have en folkelig debat om hele spørgsmålet, som vi slet ikke har haft i Danmark endnu.

Derfor er jeg også ganske tilfreds med, at et stort flertal i Europa-Parlamentet har stemt nej til at acceptere klonede dyr i køledisken.

Desværre er den danske regering langt mere tøvende i sin afvisning. På et møde i Folketingets Europaudvalg var der længe et flertal uden om regeringen, som krævede, at Danmark bakkede op om Europa-Parlamentets krav om et total forbud mod brug af klonede dyr i fødevarer.

Det er galt nok! Men det værste er da, at Dansk Folkeparti der altid gerne vil være højt profileret, når det gælder dyrevelfærd tabte sin politiske snøvs og alligevel støttede regeringens vage linje, der blot udskyder et forbud på ubestemt tid.

Kristen Touborg er medlem af Folketinget og dyrevelfærdsordfører for SF