Prøv avisen
Global debat

Fransk lov mod voldelige demonstranter under kritik: Uacceptabelt at straffe uden om domstol

De seneste ugers demonstrationer har langtfra været fredelige. Betjente og demonstranter beskylder gensidigt hinanden for at eskalere volden, og både demonstranter og politibetjente er blevet såret. Her ses de gule veste i tirsdags i gaderne i Paris. – Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix

Efter at de gule veste i ugevis har afholdt voldelige demonstrationer i Frankrigs gader, foreslår regeringen en antibøllelov, som bliver kritiseret for at være et uacceptabelt indgreb i retssikkerheden, da den blandt andet vil give politiet mulighed for at forbyde folk at demonstrere

Ifølge indenrigsminister Christophe Castaner er det ikke en lov mod de gule veste, det franske parlament netop har behandlet. Ej heller et forsøg på at forhindre de vrede gulklædte franskmænd i at demonstrere. Men baggrunden for den såkaldte antibøllelov, som var til førstebehandling i tirsdags, er ikke desto mindre de gule vestes næsten ugentlige og stærkt voldelige demonstrationer.

Betjente og demonstranter beskylder gensidigt hinanden for at eskalere volden, og politiet kritiseres for sin brug af flashballs og gummikugler, der har ramt demonstranterne i øjnene eller hovedet. En demonstrant ligger i koma efter at være blevet ramt af en gummikugle, og sidste lørdags demonstration blev fremstillet som en ”mindedemonstration for ofrene”.

Men det er billederne af deciderede overfald på politibetjente og krigslignende scener med brændende barrikader og raserede butikker, som har fået regeringen til at fremsætte antibølleloven. Den giver blandt andet politimyndighederne lov til at forbyde enkeltpersoner at demonstrere, hvis de tidligere er blevet anholdt under en demonstration.

”Flere end 1200 politibetjente og brandfolk, men også 1900 demonstranter er blevet såret. Bykernerne er blevet udplyndret og hærget, symbolerne på statsmagten er blevet angrebet, ligesom 1900 butikker alene i Paris. Dette lovforslag skal ikke forhindre folk i at demonstrere, men tværtimod beskytte demonstranterne,” argumenterede Indenrigsministeren i et indlæg på Facebook forud for parlamentsdebatten.

Antibølleloven kommer, efter at Frankrig i november 2017 ophævede undtagelsestilstanden, som blev indført efter attentaterne i Paris i 2015, og samtidig skrev dele af undtagelseslovgivningen ind i retsplejeloven.

For kritikerne er dette et nyt og uacceptabelt indgreb i retssikkerheden. Forbuddene udstedes af politiet uden konsekvent forhåndskontrol af en dommer, og overtrædelser af forbuddet kan straffes med op til seks måneders fængsel og 50.000 kroner i bøde.

For Charles de Courson, medlem af centrumpartiet Les Centristes, er det intet mindre end ”Vichy-regimet, kollaboratørregeringen fra Anden Verdenskrig, der er på vej tilbage”, som han sagde i det franske parlament.

”Det er helt uacceptabelt, at man i en retsstat kan straffes for noget, man ikke har gjort, uden om en domstol. Det er det rene vanvid. Bare vent, til I en dag er i opposition, og det yderste højre sidder på magten,” sagde han.

Netop denne kritik deles af en del af Emmanuel Macrons egne parlamentsmedlemmer.

”Denne lov kan i fremtiden misbruges af et parti med onde hensigter, for eksempel det yderste højre,” siger parlamentsmedlemmet Matthieu Orphelin i en pressemeddelelse.

Men det yderste højre er heller ikke begejstret for lovforslaget.

”Vi vil stemme for forslaget, men vi vil holde skarpt øje med, at loven ikke benyttes til at forhindre folk i at demonstrere fredeligt,” siger Marine Le Pen til tv-stationen BFMTV.

Højrepartiet Republikanerne mener derimod, at lovforslaget er blevet udvandet.

”Man har for eksempel slet ikke inddraget de teknologiske muligheder for at koble politiets registre med ansigtsgenkendelse eller biometrisk identifikation. Vi må stoppe traditionen for blødsødenhed i dette land,” siger den tidligere republikanske minister Christian Estrosi til netmediet l’Opinion.

Lovforslaget skal nu behandles i andetkammeret, inden det kommer til endelig afstemning i Nationalforsamlingen i løbet af foråret.