Franske eksgeneraler i åbent brev: Militæret må tage over, hvis ikke Macron kan styre islamister

Store dele af den franske offentlighed ryster på hovedet af opfordringen, som også indeholder trussel om statskup, mens National Samlings Marine Le Pen udtrykker forståelse for generalernes advarsel

Den 81-årige pensionerede general og og tidligere chef for Fremmedlegionen Christian Piquemal, som her ses ved en demonstration mod migranter i Calais i 2016, er blandt initiativtagerne til et åbent brev, som advarer mod ”opløsningen af Frankrig på grund af islamismen”. – Foto:
Den 81-årige pensionerede general og og tidligere chef for Fremmedlegionen Christian Piquemal, som her ses ved en demonstration mod migranter i Calais i 2016, er blandt initiativtagerne til et åbent brev, som advarer mod ”opløsningen af Frankrig på grund af islamismen”. – Foto:.

20 pensionerede generaler, 100 højtstående officerer og mindst 1000 soldater har skrevet under på et opsigtsvækkende indlæg i et af Frankrigs konservative medier, hvor de advarer mod det, de kalder for ”opløsningen af Frankrig på grund af islamismen og indvandrerforstædernes horder”.

Opråbet har rejst en storm af protester, for forfatterne nøjes ikke med at udmale et katastrofescenarie med en snarlig borgerkrig, der vil koste tusinder af menneskeliv. De tilbyder også at ”støtte de politikere, der vil forsvare nationen. Hvis det ikke sker, vil det føre til en intervention fra vore aktive kammerater (i hæren, red.) i forsvar for vore civilisationsmæssige værdier og vore landsmænd,” skriver de i ugemagasinet Valeurs actuelles .

Blandt initiativtagerne til indlægget er den 81-årige pensionerede general og tidligere chef for Fremmedlegionen Christian Piquemal, som tidligere har gjort sig bemærket ved at deltage i en demonstration mod migranter i Calais. En anden talsmand for gruppen er tidligere officer i gendarmeriet Jean-Pierre Fabre-Bernadac og general François Gaubert, tidligere lokalpolitiker for det højrenationale parti National Samling.

Den franske venstrefløj minder om, at denne indirekte trussel om et statskup fremsættes på 60-årsdagen for det mislykkede militærkup den 21. april 1961, hvor en række generaler midt under Algier-krigen forsøgte at vælte præsident Charles de Gaulle. ”60 år efter Algier-kuppet truer 20 generaler udtrykkeligt republikken med et nyt militærkup, og regeringen svarer ikke,” skriver lederen af partiet Générations, Benoît Hamon, på Twitter . Og venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon tweeter om ”forbløffende udtalelser fra generaler, der opfordrer til at skride ind mod ’venstrefløjsislamisterne’”. Forsvarsminister Florence Parly har ligeledes på Twitter fastslået, at ”hæren er underlagt to principper: neutralitet og loyalitet”, og kalder generalernes indlæg for ”fuldstændig uansvarligt”.

”Det store flertal af de franske soldater – og indtil weekenden ville jeg have sagt dem alle – forsvarer de demokratiske værdier og beskytter Frankrig og franskmændene i overensstemmelse med principperne om neutralitet og loyalitet,” siger ministeren ifølge nyhedsbureauet AFP .

Men det, som især har skabt opmærksomhed om generalernes indlæg, er Marine Le Pens reaktion, ligeledes i Valeurs actuelles .

Lederen af det højrenationale parti National Samling deler de pensionerede generalers diagnostik af det franske samfund, skriver hun, og derfor opfordrer hun dem til at slutte sig til hendes parti ved det kommende præsidentvalg.

”Jeg mener, at disse problemer løses politisk med et program, der godkendes af franskmændene inden for en demokratisk ramme,” skriver Marine Le Pen.

Til Franceinfo tilføjer hun, at ”disse militærfolk ved, hvad der sker, når politikerne ikke gør deres arbejde og ikke respekterer forfatningen. Før eller siden bliver situationen så alvorlig, at man påkalder hæren.”

40 procent af medlemmerne af Frankrigs væbnede styrker støtter Marine Le Pen ifølge meningsmålingsinstituttet Ifop.

Det, der begyndte som en storm i et glas vand med 20 omkring 80-årige pensionerede ”generaler i hjemmesko”, som industriminister Agnès Pannier-Runacher har beskrevet dem på Franceinfo, er dermed blevet til en politisk storm mod den højrenationale leder, der beskyldes for at flirte med sin far, Jean-Marie Le Pens, gamle forkærlighed for generalerne fra Algier-krigen.

”Det er en politisk fejl at støtte generalerne. Marine Le Pens ord viser en stor uvidenhed om hæren, hvilket er foruroligende for en politiker, der har ambitioner om at blive hærens øverste chef.”

Sådan lyder det til Franceinfo fra forsvarsminister Florence Parly om Marine Le Pen, der forventes at blive Emmanuel Macrons hovedmodstander ved præsidentvalget til næste år.

Forvirringen øges af, at en af underskriverne, den 73-årige Antoine Martinez, netop har meddelt, at han ønsker at stille op til præsidentvalget til næste år.

Også den tidligere hærchef Pierre de Villiers, der i 2017 trådte tilbage i protest mod Emmanuel Macrons forsvarspolitik, tillægges politiske ambitioner. Han har siden skrevet tre bøger af politisk tilsnit, og ifølge meningsmålingerne er 20 procent af franskmændene villige til at stemme på ham ved præsidentvalget.

Hverken han eller hærens ledelse har kommenteret de 20 generalers udspil, men redaktøren af det militære tidsskrift Défense Nationale, general Jérôme Pellistrandi, har erklæret sig chokeret.

”Generalerne har en meget høj gennemsnitsalder og er fuldstændig uden føling med de væbnede styrker,” siger han til Franceinfo .

Forsvarsminister Florence Parly undersøger nu, om der er lovgrundlag for at sanktionere de militærpersoner, der har underskrevet indlægget.