Franske medier: Præsident Sarkozy var mellemmanden, der skaffede Qatar VM

global debat | Det franske retsvæsen efterforsker Nicolas Sarkozys rolle ved tildelingen af VM-værtskabet til Qatar. Til gengæld for den daværende franske præsidents hjælp købte Qatar nemlig både en fransk fodboldklub og jagerfly for milliarder, skriver franske medier

Nicolas Sarkozy hilser på Qatars statsleder, Tamim bin Hamad Al Thani, i 2011.
Nicolas Sarkozy hilser på Qatars statsleder, Tamim bin Hamad Al Thani, i 2011. . Foto: Mousse/Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Hvordan kunne det internationale fodboldforbund Fifa finde på at tildele værtskabet af verdens største sportsbegivenhed til et land på størrelse med en tredjedel af Jylland med temperaturer på 30 grader om vinteren og stort set ingen fodboldtradition?

Det har været en gåde, lige siden Fifas daværende formand, Sepp Blatter, trak kortet med Qatars navn op af konvolutten ved en ceremoni i Zürich den 2. december 2010.

Svaret er, lyder det fra kritikere verden over, at ikke alle i Fifa spillede efter reglerne. Ingen direkte beviser for korruption er kommet for dagen, men det er teorien i den dokumentarfilm om det internationale fodboldforbund, "Fifa Uncovered", som netop har haft premiere på Netflix.

I Frankrig peger medierne imidlertid på en faktor mere: Nicolas Sarkozy.

Frankrigs præsident mellem 2007 og 2012 var mellemmanden mellem Fifa og Qatars nuværende statsleder, Tamim bin Hamad Al Thani, lyder antagelserne, som i de seneste uger har optaget de franske medier.

Også det franske retsvæsen finder det påfaldende, at petrodollars fra Qatar begyndte at regne ned over Frankrig og præsidentens nærtstående venner, umiddelbart efter at Qatar overraskende blev udnævnt til vært for VM for næsen af USA.

Dagbladet Le Monde beskriver, hvordan selskabet Qatar Sports Investments seks måneder senere købte Paris’ dengang skrantende fodboldklub PSG til det dobbelte af den anslåede værdi.

Sælgeren var den amerikanske investeringsfond Colony Capital, hvis franske leder var en af Nicolas Sarkozys nære venner. Han blev senere  direktør for hotelkæden Accor, hvis hovedaktionær er et selskab fra Qatar.  

Derudover besluttede Qatar at købe 24 franske jagerfly for omkring 23 milliarder kroner, og et notat til Nicolas Sarkozy i 2010, som det franske bagmandspoliti har fået fat i, nævner en lang liste af store franske virksomheder, som havde udsigt til givtige kontrakter med det velbeslåede Qatar.

Det er såkaldt blød magtudøvelse, soft power, som Qatar har udøvet. Landet håber at øge sin internationale indflydelse ved at skaffe sig et positivt image som en stor sportsnation. Det er det, fodbold-VM skal hjælpe med.

”Emiratet ønsker at brillere i sportsverdenen og især i fodbold som led i en strategi om soft power. Landet havde høje ambitioner og meldte sig som kandidat til VM i 2022,” skriver det franske dagblad.

Det var op ad bakke, for de færreste så ørkenlandet som en seriøs kandidat. Det var det, Nicolas Sarkozy kunne være behjælpelig med at ændre, fordi han var gode venner med en af de magtfulde skikkelser i Fifa.

Michel Platini, den franske fodboldlegende fra generationen før Zinedine Zidane, var formand for det europæiske fodboldforbund, Uefa, og en af lederne i Fifa.

Michel Platini var ifølge flere vidneudsagn til det franske retsvæsen, som de franske medier har haft adgang til, meget lidt tilhænger af Qatars kandidatur, som han betragtede som en trussel mod Fifas troværdighed.

Men efter en middag i den franske præsidents Elysée-palæ den 23. november, få dage før Qatar fik tildelt VM 2022, blev han pludselig en varm tilhænger af den lille ørkenstat.  

Blandt de øvrige middagsgæster var den qatarske statsleder Tamim bin Hamad Al Thani. Og som det franske digitale medie Mediapart har skrevet, blev fodboldlegendens søn, Laurent Platini, kort efter ansat som velbetalt konsulent for Pilatus Sport MGMT, et holdingselskab ejet af Qatar Sports Investments.  

Mens Fifa er i skudlinjen, giver denne franske polemik nu Fifas tidligere, skandaleombruste leder gennem 17 år, Sepp Blatter, en kærkommen lejlighed til at skyde hele skylden på den franske præsident og Michel Platini.

”Den franske præsidents indflydelse på et medlem af Fifas bestyrelse ændrede afstemningen om tildelingen af VM 2022. Fire europæiske medlemmer skiftede side, og det var det, der gjorde udslaget,” siger den 88-årige Sepp Blatter til den franske tv-station France 2.

Michel Platini siger til Le Monde, at han ikke skiftede mening, men fra starten støttede Qatar. Og Nicolas Sarkozy har aldrig lagt skjul på, at han var tilhænger af Qatars kandidatur.

”Fodbold er en universel sport, der ikke tilhører Vesten. Alle lande skal have lov til at organisere VM og vise, hvad de dur til,” lyder hans argument i et interview med avisen Journal du Dimanche.

Ingen sigtelser er foreløbig blevet rejst af det franske retsvæsen. Men sagen er heller ikke henlagt, understreger den franske antikorruptionsorganisation Anticor.

”Efterforskningen har rejst en lang række spørgsmål om Nicolas Sarkozys præcise rolle i sagen, og det er vigtigt, fordi sportsverdenen i stigende grad er præget af korruption,” siger advokat for Anticor Jean-Baptiste Soufron til Le Monde.