Muslimske ledere kommer Macron til undsætning: Vi fordømmer boykot og terror

Både i Frankrig og Østrig har flere muslimske ledere og intellektuelle fordømt de seneste ugers terrorhandlinger, og flere har udtrykt støtte til præsident Macrons kamp mod islamisk separatisme

11 franske muslimske ledere og intellektuelle kommer Emmanuel Macron til undsætning efter, at politiske og religiøse ledere i Mellemøsten har anklaget den franske præsident for angreb mod islam og opfordret til at boykotte franske varer.
11 franske muslimske ledere og intellektuelle kommer Emmanuel Macron til undsætning efter, at politiske og religiøse ledere i Mellemøsten har anklaget den franske præsident for angreb mod islam og opfordret til at boykotte franske varer. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Opfordringer til at boykotte franske varer er uforståelig, chokerende og uretfærdig. Ingen med fornuften i behold kan hævde, at Frankrig mishandler sine muslimske borgere. Det siger kun de, der vil indgyde splittelsens smitte i det franske nationale fællesskab.”

Med disse ord kommer 11 franske muslimske ledere og intellektuelle Emmanuel Macron til undsætning efter, at politiske og religiøse ledere i Mellemøsten har anklaget den franske præsident for angreb mod islam og opfordret til at boykotte franske varer.

I et fælles indlæg i dagbladet Le Monde tager imamer, filosoffer, foreningsledere og en kunstner til genmæle over for blandt andre den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans udfald mod Emmanuel Macron for at have forsvaret det satiriske ugeblad Charlie Hebdos satiriske tegninger af muslimernes profet Muhammed. Især i Bangladesh og Pakistan har beskyldningerne hidset en folkestemning op mod Frankrig med massedemonstrationer og afbrænding af franske flag og billeder af den franske præsident. Kritikken har også samlet sig om Emmanuel Macrons handlingsplan mod islamisk separatisme, som er blevet betegnet som et islamofobisk angreb på de franske muslimer.

De muslimske ledere tilbageviser beskyldningerne.

”I modsætning til det, der er blevet hævdet flere steder, kritiser Macron ikke islam. Han kritiserer islamismen, som er en fordrejning af islam. Vi, der skriver disse linjer, kan også selv finde disse tegninger vulgære og chokerende. Men i Frankrig er blasfemi ikke forbudt. Tegningerne kan derfor kritiseres, men ikke forbydes,” skriver de i Le Monde .

Blandt underskriverne er lederne af stormoskéerne i Paris og Bordeaux, Chems-Eddine Hafiz og Tareq Oubrou.

Få dage før havde også lederen af Frankrigs Muslimske Nationalråd, Mohammed Moussaoui, i dagbladet Le Parisien opfordret de franske muslimer til at ”forsvare Frankrig” og landets nationale interesser over for kritikken fra de muslimske lande.

Reaktionerne kommer i kølvandet på de terrorangreb, som har ramt Frankrig inden for de seneste uger med drabet på historielæreren Samuel Paty, der havde benyttet Muhammed-tegningerne i sin undervisning om ytringsfrihed, og dernæst drabet på tre kirkegængere i Nice. I begge tilfælde blev terrorangrebene skarpt fordømt af de franske muslimske organisationers ledere. Tre dage efter angrebet i den sydfranske kirke var mange muslimer mødt op til allehelgensgudstjeneste søndag den 1. november i solidaritet med Fankrigs katolske menigheder.

”Vi må bekæmpe den dødbringende ideologi, som ødelægger islams rygte her i Frankrig. Alle muslimske organisationer må mobiliseres for at vise, at islam er forenelig med republikkens værdier og fordømme de handlinger, der begås i islams navn,” sagde Chems-Eddine Hafiz til tv-stationen LCI efter et møde med Emmanuel Macron efter drabet på læreren.

”Tiden er til sorg, men også til at vise vilje til et opgør med den afskyvækkende terror,” lød det fra Ghaleb Bencheikh, formand for Islamisk Fond i Frankrig, på radioen France Inter .

Og imamen i byen Drancy i udkanten af Paris Hassen Chalghoumi er på tv-stationen LCI gået så vidt somt til at anbefale ”et forbud mod politisk islam.”

”Islamismen er islams sygdom, og den skal bekæmpes,” sagde han, da han efter drabet på Samuel Paty sammen med 10 andre imamer mødte op for at bede foran skolen.

Frankrigs muslimske organisationer har også ved tidligere attentater taget utvetydigt afstand fra terror og deltaget i gudstjenester i solidaritet med de kristne. Tareq Oubrouk, leder af stormoskéen i Bordeaux, har tidligere bedt muslimerne gribe ind og tage ansvar for radikaliseringen af de unge generationer.

Men det er første gang, at de så direkte betoner forsvaret for Frankrigs præsident i et spørgsmål om karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Den pludselige hetz mod en historielærer, der endte med et brutalt drab, har vakt frygt.

”Det minder mig om Algeriet i 1990’erne,” siger Chems-Eddine Hafiz i et interview med dagbladet Le Monde med henvisning til perioden, hvor de algeriske islamister terroriserede befolkningen, blandt andet med drab på lærere.

Også i Østrig har de muslimske organisationer fordømt terrorhandlingen, der i tirsdags førte til fire personers død.

”Vi er rystet og dybt berørt. Vore tanker er hos ofrene og deres pårørende,” erklærede Østrigs Islamiske Trossamfund, IGGÖ, i en kort udtalelses på Facebook umiddelbart efter angrebet.