Franske politikere kvier sig. Nu skal formuen offentliggøres

Den franske præsident Francois Hollande taler her med sin budgetminister Jerome Cahuzac. Budgetministeren, der er arkitekten bag Frankrigs spareplan er blevet kompromitteret af en hemmelig konto i Schweiz
Den franske præsident Francois Hollande taler her med sin budgetminister Jerome Cahuzac. Budgetministeren, der er arkitekten bag Frankrigs spareplan er blevet kompromitteret af en hemmelig konto i Schweiz . Foto: PHILIPPE WOJAZER Denmark.

Skandalen omkring den franske budgetminister, Jérôme Cahuzacs, skjulte konto i Schweiz har sat skub i en Operation rene hænder i Frankrig.

Den nu fratrådte budgetminister, der inkarnerede den stramme genopretningspolitik i Frankrig og intensiverede jagten på skattesnydere, viste sig selv at tilhøre kategorien. For præsident Fran-çois Hollande, der havde lovet et eksemplarisk demokrati uden skandaler, er Cahuzac et hårdt slag. Har regeringen dækket over Cahuzac, er det spørgsmål, som er på alles læber.

Men alle franske politikere er i sidste endte blevet ramt af den mistænksomhed, der i de seneste år har bredt sig i offentligheden: Toppolitikere er kun ude på at mele deres egen kage og slippe for de regler, de pålægger resten af befolkningen.

I et forsøg på at redde, hvad reddes kan af troværdighed, har præsident Hollande lovet flere tiltag, der skal moralisere fransk politik. Mest omdiskuteret er den lov, der skal gøre det obligatorisk for alle parlamentsmedlemmer at offentliggøre deres formue. Ikke blot som nu til en kontrolkommission på fortrolig basis. Men i fuld offentlighed.

LÆS OGSÅ: Frankrigs rigeste bliver nu bedt til kassen

En enkelt mands fejltrin må ikke diskreditere alle politikere, fastlog præsidenten i en tv-tale, hvor han lovede en nådesløs kamp mod pengenes magt.

Vi vil ikke have, at Frankrig kommer til at ligne Berlusconis Italien, forklarede Socialistpartiets leder, Harlem Désir, på radiostationen France Info.

Allerede inden lovforslaget er fremsat, har Hollande givet sine ministre besked på at offentliggøre deres formue på nettet. Det viser, at 8 af de 38 ministre er millionærer, deriblandt udenrigsminister Laurent Fabius, mens økonomiminister Pierre Moscovici ikke er bilejer, og justitsminister Christiane Taubira er indehaver af tre cykler.

Men initiativet vækker ikke begejstring blandt parlamentarikerne, næsten uanset hvilket parti de tilhører.

Dette er ikke gennemsigtighed, det er usund nyfigenhed, som i sidste ende kan være farlig for parlamentarikernes sikkerhed, mener gaullistpartiet UMPs formand, Jean-François Copé.

Total gennemsigtighed er en form for totalitarisme. En sådan lov vil kun nære mistænksomheden mod politikerne, der vil blive mistænkt for under alle omstændigheder at lyve om deres formue, udtaler tidligere personlig rådgiver for Nicolas Sarkozy Henri Guaino på tv-stationen Canal Plus.

Og også i de socialistiske rækker lyder der mishag.

En sådan lov havde ikke forhindret Cahuzac-sagen, siger Nationalforsamlingens formand, Claude Bartonolone, i dagbladet Le Figaro og minder om, at det ikke er offentliggørelsen, men kontrollen af oplysningerne, der sikrer, at politikerne ikke lyver om deres formue eller beriger sig takket være deres mandat.

Franskmændene har et kompliceret forhold til penge og gennemsigtighed, påpeger lederen af anti-korruptionsorganisationen Transparency International, Daniel Lebègue, på tv-stationen Arte.

Det er ikke en naturlig del af fransk politisk kultur, at politikere skal stå til regnskab over for borgerne. Husk på, det var en fransk monark, der sagde, at Staten, det er mig.

Frankrig og Slovenien er de eneste EU-lande, der ikke har regler om åbenhed omkring politikernes formueforhold, understreger Daniel Lebègue.