Prøv avisen
Mediekommentar

Det er farligt at være åbenlyst højreorienteret på Nørrebro

Anahita Malakians, tidligere folketingskandidat for Nye Borgerlige, sagde i søndags sin stilling op i burgerbaren ”The Barn” efter at der i weekenden blev udøvet hærværk mod burgerbaren. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Hvor er det demokratisk deprimerende, at det nu er forventeligt at blive udsat for chikane, hvis man lægges for had af venstrefløjen, skriver sognepræst Jesper Bacher

I går var DR1s nye dramaserie ”Fred til lands” emnet for nærværende mediekommentar. En historie om en lille by, hvor den lokale psykopat terroriserer sine omgivelser, men sommetider er der ikke så langt fra fiktion til realitet. Det er således ikke tv-drama, men et hverdagsdrama fra Nørrebro, at Anahita Malakians, tidligere folketingskandidat for Nye Borgerlige, ikke kan få fred til at øve sit erhverv i burgerbaren ”The Barn” i Københavns nordvestkvarter ved grænsen til Nørrebro.

Det er ganske vist ikke som i ”Fred til lands” en kendt voldspsykopat, som giver ufred. Nej, det er ukendte gerningsmænd, som har øvet hærværk mod ”The Barn”, og motivet er efter alt at dømme politisk. Venstrefløjsmediet ”Konfront” begyndte med at hævde, at Anahita Malakians serverede ”Naziburgere”, og efter denne brændemærkning var der åbnet for en sand shitstorm mod ”The Barn” og Anahita Malakians.

Først den verbale shitstorm og siden håndgribeligheder, først nedgørelsen, så straffen. En digital folkedomstol, som sætter i gabestokken med groteske beskydninger, hvorpå andre eksekverer.

Meget passende var Anahita Malakians gæst i P1s ”Shitstorm”, hvor hun fortalte om sine oplevelser. Efter omtalen af hendes virke på ”The Barn” kaldte hun det ”forventeligt”, at burgerbaren ville blive udsat for hærværk. ”Forventeligt”? Man forstår den illusionsløse realisme i den bemærkning, men hvor er det demokratisk deprimerende. I Danmark, i vores fredelige folkestyre, er det nu forventeligt, at man bliver udsat chikane, hærværk og måske det, som er værre, hvis man lægges for had af venstrefløjen?

Anahita Malakians blev også spurgt, om hun havde ikke tænkt på, at der kunne opstå et problem ved drive erhverv på ydre Nørrebro? ”Hvem fanden overvejer, hvilken bydel de vil arbejde i af hensyn til deres sikkerhed?”, lød den bramfrie reaktion fra Anahita Malakians.

Nej, det var der ingen borgere, som burde, men er sandheden ikke, at det kan være farligt at være åbenlyst højreorienteret på Nørrebro? Man må i hvert fald konstatere, at siden ”Shitstorm” blev sendt, har Anahita Malakians følt nødsaget til at opsige sit job som bestyrer på ”The Barn”, og rødgardisterne kan notere sig en vellykket udrensning.

Sådan er det altså i dagens Danmark. ”Fred til lands”? Nej, ikke på Nørrebro, hvis man har de forkerte holdninger. Nazisterne malede jødestjerner for at markere, hvor folkefjenderne levede og arbejdede, den yderste venstrefløj brændemærker på nettet med samme intention. Hvad kunne Goebbels ikke have udrettet med de sociale medier?

Tilbage står så spørgsmålet, hvorfor rejser der sig ikke en velfortjent shitstorm af meget større social vindstyrke mod frihedens fjender? Hvorfor fører det ikke til større tab af offentlig agtelse at føre politisk kampagne ved at angribe folk på deres næring og meget højere straffe at øve politisk motiveret hærværk og vold?

Er det ikke på tide, at folkestyret genindtager Nørrebro?

Jesper Bacher er sognepræst.