Fredsaftaler: Derfor kan det være lettere at fortsætte krigen end at slutte freden

Fred betragtes af de fleste som et større gode end krig. Alle krige ender på et tidspunkt, men det kan tage lang tid. Når først krigen er i gang, fortoner tanken om fred sig

Selvom krigen i Ukraine nu går ind i sin sjette måned, er der også plads til leg i sommervarmen for børnene her foran de bombede højhuse i Borodyanka nordvest for Kyiv. ”Jo længere tid en krig varer, desto nemmere bliver den at leve i," forklarer den tidligere sprogofficer Frederikke Bruhn Jacobsen.
Selvom krigen i Ukraine nu går ind i sin sjette måned, er der også plads til leg i sommervarmen for børnene her foran de bombede højhuse i Borodyanka nordvest for Kyiv. ”Jo længere tid en krig varer, desto nemmere bliver den at leve i," forklarer den tidligere sprogofficer Frederikke Bruhn Jacobsen. Foto: Ionut Iordachescu/AFP/Ritzau Scanpix.

Yemen har adskillige gange fået prædikatet ”verdens værste humanitære katastrofe”, siden en borgerkrig brød ud i landet i 2014. Landet på sydspidsen af Den Arabiske Halvø er dybt forarmet, sulten og nøden er enorm. Alligevel fortsætter den krig, der spolerer mulighederne for at skaffe mad nok og få skoler og sygehuse til at fungere. FN har forsøgt at forhandle fred i årevis – og der har ligget fredsaftaler klar på bordet – men parterne har ikke underskrevet dem, når det kom til stykket.

Det giver ingen mening, set udefra. Hvorfor fortsætte krigen og elendigheden, når freden er inden for rækkevidde? Spørgsmålet gælder ikke blot Yemen, men stribevis af krige og konflikter over hele verden, som har varet i årevis, nogle endda i mange årtier. Krigen mellem Ukraine og Rusland er endnu ung i den sammenhæng, men også den viser allerede tegn på, at parterne er havnet i krigens kviksand snarere end fredens forhåbninger.