Frelse for alle, der tror

”Hvis den mand var profet, ville han vide, hvad det er for en slags kvinde, der rører ved ham…”

Lukasevangeliet 7, 39

På Vestre Kirkegård i København finder vi Peter Schindlers grav. Han døde i 1967. Peter Schindler var født i jævne folkekirkelige forhold på Frederiksberg, men konverterede senere til den romersk-katolske kirke og endte som pavelig husprælat i Rom. Sjovt nok var han så gode venner med Indre Missions formand Christian Bartholdy, at de tog på rejse sammen.

I sine erindringer fortæller han om Madonnafiguren, som stod på et gadehjørne i Siena. Om søndagen kom gadens letlevende piger og satte blomster op foran den og hældte olie på lampen, som stod foran, hvorefter de gik til messe. Jamen, var det dog ikke forargeligt, ja, næsten blasfemisk? Burde de ikke holde sig fra bøn og kirkegang, indtil de forlod deres skændige levevej og fik omvendt sig, spørger en engelsk kvinde ham.

Evangeliet sidste søndag handler netop om sådan en kvinde. Og den fromme farisæer, der straks er klar over, hvad hun er for en. Mærkeligt nok bliver hun ikke sparket til side. Nej, Jesus tager imod hendes kostbare nardussalve, som nok var erhvervet for prostitutionspenge.

Måske havde hun set ulykken i det liv, hun førte? Hun kommer jo til Jesus og stiller sig grædende bag ham, mens hun væder hans fødder med sine tårer og tørrer dem med sit hår. Det peger i den retning. ”Dine synder er tilgivet”, siger Jesus til hende. ”Din tro har frelst dig. Gå bort med fred!”

Men måske viste det sig umuligt for hende at skifte kurs? Vi ved det ikke. Måske var hun nødt til at gå denne mørke vej for at forsørge sine børn? Åh jo, det er så farligt, når vi bevæger os ind på den vej, hvor vi skelner mellem mennesker. ”Hvis den mand var en profet, ville han vide, hvad det er for en slags kvinde, der rører ved ham”, tænker farisæeren. Måske har vi det også sådan med nogle af dem, vi møder på vor vej?

Det afgørende er at se sig som den, der står i håbløs gæld. Vi må sætte vor lid til ham, der ikke skelner til gældens størrelse, men bare eftergiver. Det er og bliver vort eneste håb.

Frede Møller er pastor emeritus

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.