Prøv avisen

Fremtidens kulturstøtte

Den klassiske kultur skal ud til hele befolkningen

Tidligere på ugen viste en Megafon-undersøgelse i dagbladet Politiken, at næsten 70 procent af befolkningen ønsker at fastholde eller øge den offentlige støtte til kunst og kultur. Det er en god nyhed.

Der er i Danmark heldigvis ikke grobund for populistiske politiske budskaber om at skære i kulturstøtten, som man har set i lande som Holland, hvor den offentlige støtte til blandt andet symfoniorkestrene er nedsat drastisk.

Undersøgelsen viser også, at opbakningen til den nuværende kulturstøtte på 12 milliarder kroner ikke er afhængig af uddannelse og indkomst. Også det er en god nyhed. Det vidner om både generøsitet og stærk sammenhængskraft i et samfund, at stort set alle er enige om at bruge penge på et område, som langtfra alle bruger. Derfor er det heller ikke overraskende, at kultur ikke fylder så meget i valgkampen. Det er ikke et område, der skiller vandene.

Det er især højtuddannede i de store byer, der bruger kulturtilbuddene mest. Her er der noget at rette op på for kulturministeren efter valget.

Det bør nemlig være muligt både at fastholde den brede opbakning til kulturstøtten og få flere danskere til at benytte kulturtilbuddene end nu. Det kan ske på flere måder. Som det foreslås i dagens avis blandt rådene til kulturministeren efter valget, kan noget af kulturstøtten decentraliseres. Regionale kulturinstitutioner som landsdelsorkestrene og de mindre museer bør få større opmærksomhed end nu, så den gode kunst også fremover har lokal opbakning.

Opbakning til kulturstøtten bør også sikres gennem øget opmærksomhed på børn og unge. Kunst skal integreres bedre i undervisningen et inspirerende forslag kommer fra forfatteren Knud Romer, der mener, at det bør det være lige så vigtigt for børn at kunne læse noder som at kunne læse bøger. De nye medier skal også inddrages, hvad enten det sker i form af digitalisering af kulturarven eller som nye former for formidling af kunst til børn og unge.

Selvom flere danskere ser dramaserier i tv end går til ballet i Operaen, er vejen frem ikke at give mere støtte til populære kulturformer. Megen kultur klarer sig fint på markedsvilkår, og kulturstøtte skal ikke fastlægges på baggrund af efterspørgsel. Der er kulturformer, der er mere støtteværdige end andre, dels fordi de ikke kan klare sig på markedet, dels fordi de er bedre.

Derfor er det rosværdigt, at store formidlere af såkaldt finkultur som Det Kongelige Teater og Danmarks Radio for tiden er i offensiven for at bringe de klassiske kunstarter ud til hele befolkningen. Den klassiske kultur bør altid prioriteres højt, men den skal længere uden for de større byer end nu.