Genoplivning, frelse og livreddervirksomhed

Forkyndelse af evangeliet kan sammenlignes med livredning; hellere gøre noget end slet ingenting

Fortælling er mulig frelse og livreddervirksomhed, skriver Gudmund Rask Pedersen. -
Fortælling er mulig frelse og livreddervirksomhed, skriver Gudmund Rask Pedersen. -.

21. feb 2009 10:42, Gudmund Rask Pedersen

Cherif el-Ahiyuty (dansk indvandret ægypter, vist nok) var i TV 2 tirsdag 3/2-2009 efter for 3. gang at have reddet et menneske fra druknedøden eller rettere: Genoplivet en druknet og død mand!

Første gang var (så vidt jeg husker) på Mallorca, da han på en ferie lå og padlede rundt på et sandet board fra stranden Så undrede jeg mig over, at jeg lidt længere ud så en kokosnød ligge og vugge i vandet der skulle ikke være kokosnødder her. Da jeg kom nærmere kunne jeg også se, at der var alt for meget hår på den kokosnød. Så viste det sig, at det var et hoved. Et menneske. En tysk mand, som var druknet. Jeg fik ham på land og gik i gang med at genoplive ham med hjertemassage og mund-til-mund-metode. Det lykkedes. Manden livede op, og var fuldstændig forvirret. Han kunne ingenting huske. Da han noget tid senere var kommet meget mere til sig selv, og han gerne ville takke mig, takkede han mig mange, mange gange og sagde: Jeg ved ikke, om jeg kommer til at møde dig igen, og se dig igen, og gøre gengæld for det, du her har gjort med at redde mit liv, men jeg kan måske give dig et godt råd, som kan give dig et år eller to eller tre mere i den sidste ende. Du skal aldrig spise pølser! Hvorfor ikke det? sagde jeg. Jeg elsker pølser. Jeg spiser pølser hver dag. Nej, sagde han. Det skal du ikke gøre. Men hvorfor siger du det? sagde jeg til manden. Fordi jeg har en pølsefabrik, sagde han, og jeg ved, hvad der kommer i dem!

Som redderen Allan siger det i TV-studiet, da han bliver spurgt, om man kan gøre noget forkert, når man står i en situation, hvor en anden person har fået hjertestop Det kan man ikke, siger han, Hellere gøre noget end slet ingenting. Hellere gøre noget forkert end slet ikke gøre noget.

På samme måde, vil jeg sige, med det at prædike, fortælle, forkynde evangeliet: Hellere gøre noget end slet ingenting. Hellere gøre noget måske forkert end slet ikke gøre noget. Overdriv! Fortæl! Fortæl! For Guds skyld! Og det vil sige, for vores, for menneskers skyld. Det handler om oplivning. Fortælling er mulig frelse og livreddervirksomhed. Mund-til-mund-metode og hjertemassage. Det trænger alle vi dødelige til. Igen og igen.

Gudmund Rask Pedersen er sognepræst i Vær og Nebel sogne ved Horsens