Gigantiske templer, guld og guder

Mange gange indretter jeg mig sådan, at det for eksempel på en råkold dag i store bededags-ferien er muligt at beslutte sig for at se alle afsnit af en særlig interessant serie, skriver Leif Hjernøe.

Det bedste, der kan siges om nutidens skærmkultur, er, at man i langt højere grad end tidligere kan være sin tv-hverdags egen ansvarshavende redaktør. På pc eller iPad kan man frit vælge sine yndlingsprogrammer og indhente det forsømte.

Det giver ro i sindet at bilde sig ind, at man ikke går glip af noget.

Mange gange indretter jeg mig sådan, at det for eksempel på en råkold dag i storebededagsferien er muligt at beslutte sig for at se alle afsnit af en særlig interessant serie.

Blot skal det huskes, at mange udenlandske serier ret hurtigt bliver utilgængelige. Det gælder for eksempel den dokumentarserie fra BBC, der har været sendt og i denne uge genudsendes i fire dele på DR 2 under titlen ”Sydamerikanske kongedømmer” (”Lost Kingdoms of South America”, 2012).

Kun frem til den 13. maj er det muligt at følge den uforfærdede og lidenskabeligt vejledende britiske arkæolog Jago Coopers undersøgelser af, om der for eksempel overhovedet er nogen sandhed i legenden om den guldbelagte by El Dorado. At der i hvert fald har været tale om muligheder for at gøre helt usædvanlige fund af fortidens guldsmedekunst, blev grundigt dokumenteret. Som gammel sølvsmed frydede jeg mig over demonstrationen af de metoder, hvorefter de sjældne små kultfigurer i guld blev fremstillet.

Seerne blev ved hjælp af fremragende optagelser endvidere taget med på en ekspedition gennem Colombias bjergrige jungle fra Bogota til Atlanterhavskysten gennem områder, der i flere århundreder før spaniernes ankomst i 1499 var præget af de to store kulturer, muisca og tairona.

I andet afsnit søgte Jago Cooper op i de bolivianske Andesbjerge, hvor han i 5000 meters højde fandt frem til ruinerne af det gigantiske tempelbyanlæg Tiwanaku. Ufatteligt, at fortidens bygningshåndværkere har kunnet tumle med de ofte flere tons tunge byggesten.

Eneste trækkraft har været lamaer. Store sivbåde var transportmidlet. Hjulet kendte man ikke. Gådefuldt, at den tydeligvis højt civiliserede kultprægede lokalitet blev forladt for 1000 år siden.

I seriens to sidste afsnit kom seerne på rejse til de dele af Andesbjergene, der strækker sig ind i Peru. I første omgang for at finde spor efter det mystiske chachapoya-folk, også kaldet ”Himlens folk”. Man har beregnet, at der var tale om en befolkning på en halv million. Kun fem procent af området er blevet arkæologisk undersøgt!

I det kæmpestore ørkenområde langs den peruvianske kyst udvikledes, hvad der kan omtales som det første sydamerikanske imperium, Chimor. Også her er der i ruinerne af storbykulturer gjort store fund af guld og sølv fra et samfund, der havde karakter af et enevældigt monarki.

Igen og igen forundres man over, hvad der åbenbart overalt på kloden i årtusinder har fået mennesker til at bygge bastante, monumentale templer af tonstunge sten til ære for noget så luftigt, abstrakt og uhåndgribeligt, som forestillinger om Gud må siges at være.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.