Prøv avisen
Mediekommentar

At gøre regning med og uden vært

Komikeren Sanne Søndergaard var gæstevært i programmet ”Bagklog på P1”. – Foto: Stine Bidstrup/Polfoto

Når jeg i morgen atter en gang vil lytte til det risikovilligt provokerende samtaleprogram ”Bagklog på P1”, så vil jeg som altid se frem til det tilbagevendende indslag, hvor programvært Esben Kjær lader sin såkaldte gæstevært være rigtig vært, skriver Leif Hjernøe

DEN GAMLE TALEMÅDE ”at gøre regning uden vært” har at gøre med at forregne sig. Når det for eksempel er kommet bag på de politiske beslutningstagere, at Femern-tunnelen bliver yderligere forsinket på grund af tyske retssager, så skyldes det, at der i utide er truffet dispositioner uden ligeligt hensyn til alle ”værter”. Det vil sige til alle parter.

Det er altid tilrådeligt ”at gøre regning med vært”. Med henvisning til den nordiske mytologis fortælling om den ellers usårlige Balders død, kunne man her også benytte en anden talemåde: ”At tage misteltenen i ed”.

Når jeg i morgen atter en gang vil lytte til det risikovilligt provokerende samtaleprogram ”Bagklog på P1”, så vil jeg som altid se frem til det tilbagevendende indslag, hvor programvært Esben Kjær lader sin såkaldte gæstevært være rigtig vært. Det er jo egentlig ret voveligt, at Kjær sådan giver tøjlerne fra sig.

DET SKER UNDER TITLEN ”Gæstens kæphest”. Gæsteværten får i en 10 minutters tid lov til at ride sin kæphest ved ”at tale om, hvad han vil, hvorfor han vil, og med hvem han vil”. Underforstået: De øvrige cirka 90 minutters indhold og emner er Esben Kjær eneansvarlig for. Naturligvis.

Det viser sig nu hver lørdag, at man desværre ikke kommer ret langt på en kæphest, når råderummet kun er på små 10 minutter.

Det er alt for lidt. Det risikable er trods alle lovede programmæssige frihedsrettigheder begrænset. I én og samme ombæring gøres der regning både med og uden vært.

I ”P1 EFTERMIDDAG” FORSØGER man sig i disse uger med en anderledes tidsmæssig generøsitet end i ”Bagklog på P1”. For eksempel fik den danske komiker og forfatter Sanne Søndergaard i onsdags den såkaldte gæsteredaktør- kasket på, for i næsten en hel time ”at tage magten over æteren og suverænt bestemme indhold og gæster”.

Sanne Søndergaard havde velmotiveret valgt at beskæftige sig med politisk standup, sådan som hun selv praktiserer det i sit show under titlen ”Sindssyge kælling”. Timen mundede ud i tankevækkende betragtninger over forholdet mellem journalisters og komikeres virksomhed. Medens dette skrives, lytter jeg til det nye P1-program ”Supertanker” om nøjagtigt samme emne.

Mistilliden til medierne og deres flere og flere falske nyheder får publikum til at opleve satirikerne som mere troværdige. Sanne Søndergaard talte ikke om sin kæphest, men om noget nær det samme; sit ”hjertebarn”: at punktere selvhøjtidelige og forudsigelige fordomme. Tiden råber på empatiske kritiske holdninger. Konstruktiv frem for destruktiv kynisk humor.

Nå, fra foromtalen af ”Bagklog på P1” tyder noget dog på, at også Esben Kjær netop i morgen er parat til at betale hele regningen. Tv-vært og dyreven Sebastian Klein får her frihed til at vælge alle indslagenes indhold hentet fra ikke bare i denne uge, men i denne tid. Som der står: ”Han er blandt andet optaget af fake news, arternes uddøen og det nye verdenshav – af plastic”.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.