Googles fatale fyring

Google er verdens næststørste virksomhed målt på markedsværdi og dertil udstyret med en overflod af mere luftige værdier og visioner. Trods hyldest til diversitet og mangfoldighed er dog kun 24 procent af Googles medarbejdere kvinder

Googles hovedkvarter i Mountain View, Californien. –
Googles hovedkvarter i Mountain View, Californien. – . Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/ritzau.

I USA er en vældig debat om kønspolitisk korrekthed flammet op, efter at software-giganten Google har afskediget en medarbejder for at fremføre upassende synspunkter.

Google er verdens næststørste virksomhed målt på markedsværdi og dertil udstyret med en overflod af mere luftige værdier og visioner. Trods hyldest til diversitet og mangfoldighed er dog kun 24 procent af Googles medarbejdere kvinder.

Det forhold blev kommenteret af computeringeniør James Damore i et internt memo. Damore forsikrede, at han går ind for al slags diversitet, men måske er det ikke tilstrækkeligt, at firmaet breder armene ud? Måske ønsker mange kvinder slet ikke ansættelse i tech-branchen?

”Jeg konstaterer simpelthen, at fordelingen af præferencer og evner hos mænd og kvinder er forskellig, delvist af biologiske grunde, og at de forskelle muligvis forklarer, hvorfor vi ikke ser ligelig repræsentation af kvinder inden for tech og ledelse,” skrev Damore.

Han kaldte samtidig Google for et ”ideologisk ekko-rum”, der insisterer på ”en politisk korrekt mono-kultur” uden plads til konservative holdninger.

Virksomhedens diversitetschef Danielle Brown skrev i et internt svar, at Damores formodninger om kvinder var forkerte, og at han desuden var fyret.

Teknologi-redaktør på magasinet Slate, April Glaser, mener, at afskedigelsen var helt på sin plads.

”Selv hvis det skaber en antipolitisk korrekthedsmartyr, så er det en rosværdig beslutning at fyre en ansat, der har det godt med at lufte sit skadelige snæversyn.”

Faktisk har Google et stort problem, når et menneske som Damore har kunnet være ansat i næsten fire år. Virksomheden afholder ganske vist kurser, der skal hjælpe ansatte af med deres fordomme, men de har tydeligvis ikke virkning på alle, konstaterer Glaser.

Slates politiske redaktør Michelle Goldberg beklager, at James Damore er blevet en ”højrefløjs-martyr”. Julian Assange har allerede tilbudt ham arbejde på Wikileaks, og på Twitter findes nu hashtagget #JeSuisJamesDamore til støtte for den fyrede.

”Jeg jamrede, da jeg læste, at Damore havde mistet sit job, selvom han sikkert fortjente det, for denne reaktion var uundgåelig. Der er ikke meget, som højrefløjen elsker mere end at lufte sin egen fornemmelse af at blive gjort til offer.”

Konservative tror, at Damore blev afskediget for en tanke-forbrydelse, fortsætter Goldberg.

”Men det er en stråmand. Damore blev ikke fyret for at have fordomsfulde holdninger til kvinder. Han blev fyret, fordi han luftede de holdninger i et memo og spredte dem i hele virksomheden på en måde, der sætter spørgsmålstegn ved hans kollegers kompetence.”

Google blev sat i en vanskelig situa- tion. Hvis man fyrede ham, ville det se ud, som om hans påstand om virksomhedens intolerance over for konservative synspunkter var sand. Men hvilke kvinder ville arbejde sammen med ham, hvis man beholdt ham?

”At han nu bliver en reaktionær kulturhelt er slemt for os andre. Han er en velkendt type – en, der poserer som tappert sandhedsvidne, der omdeler sexisme, som var det forbudt systemkritik. Disse mænd får magt ved at blive censureret,” mener Michelle Goldberg.

National Reviews kommentator Michael Brendan Dougherty støtter Damore. Han bemærker, at Googles chefer end ikke forsøger at argumentere imod Damore, men blot gentager Googles værdi-katalog som et mantra.

Måden, hele debatten føres, såvel af dem, der fordømmer Damore, som dem, der ”støtter memoet, som var det Luthers 95 teser”, bekræfter, at det er tidens religiøse værdier, som er på spil.

Chefredaktør på det katolske magasin First Things R.R. Reno er inde på det samme:

”Vores herskende klasser stoler på, at ’diversitet’ og ’inkludering’ kan legitimere deres herredømme. Derfor er dyrkelsen af denne ideologi sakrosankt. Al offentlig afvigelse er eksplosiv, fordi den truer det gældende sociale system, som er karakteriseret ved en stigende koncentration af rigdom og magt hos ganske få på den øverste top.”

Google er netop idømt en gigantisk bøde af EU for misbrug af deres dominans. Derfor skal deres brand pudses op, så de atter kan fremstå som venlig kæmpe med skinnende, moralske værdier. Tidligere forsøgte super-rige amerikanere at skaffe sig et smukt image gennem filantropi. Hightechvirksomhederne foretrækker hellere at give den som etiske fyrtårne, der angiveligt ligefrem forvandler verden til et bedre sted.

Fyringen af Damore var nødvendig for at beskytte denne religiøse aura, skriver Reno. Men ved sin grovhed virker handlingen mod hensigten og blotlægger hykleriet.

”Strategier til legitimering bryder sammen, hvis de fremstår indlysende selviske. Dette, at Googles kalkule er så tydelig, antyder, at vi måske endelig er ved at nå enden på diversitets-og-inkluderings-gesjæften.”

Anders Raahauge er kulturjournalist, sognepræst og medlem af Det Etiske Råd. I Kiosken samler han hver uge op på og kommenterer den internationale værdi- og religionsdebat.