Skal Olsen-banden afgøre, om man er dansk eller ej?

Skal det være så svært at blive dansk, at man skal kunne svare på alt om Olsen-banden? Det kan være lige præcis det spørgsmål, der er tungen på vægtskålen for min kone, skriver Rune Strøm

”Hvornår havde den første Olsen-banden-film premiere (Svarmuligheder: 1968. 1970. 1971)?”. Kan du svare på det spørgsmål?
”Hvornår havde den første Olsen-banden-film premiere (Svarmuligheder: 1968. 1970. 1971)?”. Kan du svare på det spørgsmål?. Foto: Rolf Konow.

DER SKAL RIGTIG MEGET TIL, før jeg lufter mine frustrationer offentligt. Her vil jeg gøre en undtagelse.

Min elskede kone, der har boet i Danmark i 20 år, taler perfekt dansk, har taget en dansk uddannelse og har været i job, siden hun kom til vores land, skulle til indfødsretprøve. Hvorfor?

Fordi hun føler sig dansk, fordi hun elsker Danmark, og fordi vi aldrig kommer til at flytte til et andet land med vores børn. Hun havde taget den forrige prøve og scoret 100 procent rigtigt.

Vi havde sammen læst op i en hektisk og travl dagligdag. Hun kunne pensum. Siden forrige prøve skulle det vise sig, at prøven har ændret karakter.

Nu skal den åbenbart være så svær, at man næsten skal sige sit job op for at pløje sig igennem danmarkshistorien og følge med i såvel relevante som komplet irrelevante nyheder i en kæmpe nyhedsstrøm.

Min kone kom enormt frustreret hjem fra prøven. Hun tænkte selv, at hun var på vippen. Et spørgsmål kunne gøre udfaldet. I går blev prøven offentliggjort på TV 2, og her kunne jeg så se, hvad den bestod af.

SPØRGSMÅL TIL det danske sundhedsvæsen, dansk foreningskultur og dansk familieliv var tilsyneladende ligegyldige, de var i hvert fald stort set ikke-eksisterende. Spørgsmål om lederne af de danske politiske partier, om privatisering kontra offentlig service kunne heller ikke findes.

I stedet havde spørgsmål som disse fundet deres berettigelse i en prøve på, om man kan blive dansk statsborger: ”Hvornår havde den første Olsen-banden-film premiere (Svarmuligheder: 1968. 1970. 1971)?”.

Hvad handler balletten ”Sylfiden” om (svarmuligheder: James, der på sin bryllupsnat løber væk med en kvindelig luftånd. Sylfiden, der er i centrum for en teatertrup, eller en blomsterfest i 1800-tallets Italien?)?

Hvor mange stænderforsamlinger blev der oprettet i 1834 (svarmuligheder: to, tre eller fire)? Derudover var det vigtigt at vide, hvilken dansk restaurant, der fik sin tredje Michelin-stjerne i februar 2016 med mere.

Jeg blev så harm, da jeg læste testen igennem. Den rammer ned i en testkultur, der er så forfejlet, at man får lyst til at skrige. Det er nøjagtigt det samme som de overdrevent svære tests, der var for indskolingsbørn for nylig.

De folk, der laver de her tests, har fuldstændigt tabt jordforbindelsen i en bestræbelse på at påvise og dokumentere problemer, som de selv har en interesse i at påvise eksisterer.

Jeg vil slutte med et spørgsmål: Skal det være så svært at blive dansk, at man skal kunne svare på alt om Olsen-banden? Det kan være lige præcis det spørgsmål, der er tungen på vægtskålen for min kone.

Jeg synes, det er urimeligt, og jeg synes, det er at gøre grin med mennesker!

Rune Strøm er forfatter, pr-rådgiver og journalist på One2speak