Guldkanten længe leve: Til valgkamp for Danmark vest for København

København er en fantastisk, men utrolig lille del af Danmark, som får uforholdsmæssig meget opmærksomhed - og nyder store privilegier hvad støttekroner og placeringen af offentlige institutioner og jobs angår. Dette kunne være ét tema i den valgkamp, som nu er udskrevet, skriver læser

Folkpoporkesteret Folkeklubben blæser efter deres historisk lange Guldkants-turné til kamp for dét Danmark, der ligger uden for København.
Folkpoporkesteret Folkeklubben blæser efter deres historisk lange Guldkants-turné til kamp for dét Danmark, der ligger uden for København.

VAR Udkantsdanmark et politisk parti ville det - med al den dårlige presse - aldrig klare spærregrænsen ved det forestående folketingsvalg.

Vi i folkpoporkesteret Folkeklubben blæser efter en historisk lang såkaldt Guldkants-turné til kamp for dét Danmark, der ligger uden for København.

Landets kulturminister, Marianne Jelved fra Radikale Venstre, meldte sig søndags ind i kampen med et læserbrev i Fyns Amts Avis under titlen ”Kulturen skabes i Guldkantsdanmark”.

I januar 2015 indledte vi i Folkeklubben en historisk lang turné fra Slesvig til Hirtshals Kro. I alt 43 koncerter rundt i landet under titlen ”Guldkantstour”.

Formålet var blandt andet at nuancere det vrangbillede, at kongeriget Danmark skulle være lige med hovedstaden København. Vi har lært, at dét man i de store medier kalder “den rådne banan”, ”udkanten”, ”et dødt depraveret skimmelsvamps-befængt fjendeland” og ”Københavns triste baggård”, er det stik modsatte: en guldkant, hvor fællesskabet, nærværet, galskaben og muligheden for fordybelse lever.

For os tre i bandet (alle bosiddende i København; for det er man jo...) har turnéen været en eksotisk rejse, som vi aldrig vil glemme eller have været foruden. Med udsolgte koncerter - ikke fordi folk nødvendigvis var vilde med Folkeklubben, men fordi de støttede op om de lokale spillesteder og de vanvittige ildsjæle, der er gale nok til at drive dem uden støtte af nogen som helst art. Med eksotisk mad og drikke. Med dialekter. Med en natur og en folklore så forskelligartet og varieret, at ”det Danmark, vi kender” nu, er tusind gange større end det land, vi troede, vi kendte, før vi drog ud.

Derfor kalder vi det Guldkantsdanmark, og her kunne ligge et enormt potentiale gemt og glemt. Kunne man overføre nærværet, galskaben, lidenskaben og fællesskabet fra guldkanten til landets store institutioner, til Christiansborg og den politiske debat og måden, hvorpå vi imødegår de store udfordringer i velfærdsdanmark, ville meget måske se anderledes ud.

København er en fantastisk, men utrolig lille del af Danmark, som får uforholdsmæssig meget opmærksomhed - og nyder store privilegier hvad støttekroner og placeringen af offentlige institutioner og jobs angår - modsat resten af landet, der af samme årsag kæmper en hård kamp for ikke at sygne hen og affolkes. Dette kunne være ét tema i den valgkamp, som nu er udskrevet.

”Giv mig kanterne, glem nu København. Giv mig Bagenkop og et hjemstavnssagn. Hold Stand! Fra Dybbøl til Rimmerby Strand. Det' smukt, det er større end du troede. Detgodt for der er oppe i dit hoved.” (Fra Folkeklubbens sang ”Danmarksfilm” fra albummet af samme navn, der udkom i oktober 2014.)

Kjartan Arngrim er forsanger og sangskriver i Folkeklubben