Ugens debat: Håndtrykskontrovers, antydningens kunst og en mavepuster til identitetspolitikken

Hold hovedet koldt i klimadebatten, lød det i denne uge fra dronning Margrethe. Kristian Østergaard følger op på tre af ugens debatter

”Vis ham, at den form for disrespekt for kvinder ikke hører hjemme nogen steder i det danske samfund.” Det skriver Ida Auken (R) i Politiken om en moské-repræsentant, som ikke ville give hånd. –
”Vis ham, at den form for disrespekt for kvinder ikke hører hjemme nogen steder i det danske samfund.” Det skriver Ida Auken (R) i Politiken om en moské-repræsentant, som ikke ville give hånd. – . Foto: Emil Kastrup Andersen.

IDA AUKEN repræsenterer Radikale Venstre i Folketinget, og i den egenskab fik hun forleden besøg på Christiansborg, beretter hun i Politiken.

Det var en repræsentant fra en københavnsk moské. Inden mødet udvekslede politikeren og muslimen håndtryk. Men under samtalen kom det frem, at den besøgende havde givet hånd med et forbehold, der til forveksling lignede afsky. Og nu da Ida Auken var oplyst om hans modstand mod håndtryk til kvinder, forventede den besøgende derfor, at politikeren ikke på ny rakte hånden frem.

Ida Auken beskriver oplevelsen som noget af en mental kajeryster: ”Alt vender sig i mig. Jeg bliver rasende over at blive sat i sådan en situation.” Ida Auken er opbragt over, at manden med stor selvfølgelighed kunne henvise til sine religiøse følelser: ”Manden, der kom ind på mit kontor, var tydeligvis idiot. Han troede, at han kunne tillade sig at gøre sin egen lille private holdning til min og alle andres. Men sådan kan vi ikke leve. Der er nogle normer i samfundet, som man ikke kan tillade sig at være ligeglad med, hvis vi skal kunne leve sammen. Og i det danske samfund er en af disse normer, at vi hilser pænt på hinanden og behandler hinanden lige.”

Man skal ikke moralisere over andres valg af religion, men det udfordrende ved denne muslim var, at han ikke accepterede samfundets fælles spilleregler, ligesom tanken om, at mænd og kvinder skulle være lige, var ham lige så fjern som den yderste planet i galaksen. Alt dette kalder ifølge Ida Auken på et kompromisløst og umisforståeligt svar: ”Skam ham ud. Vis ham, at den form for disrespekt for kvinder ikke hører hjemme nogen steder i det danske samfund.”

Hold hovedet koldt i klimadebatten

Ekstra Bladet refererede fra et interview med dronning Margrethe i den svenske avis Kvällsposten, der viser, at Majestæten er opdraget i en skole, hvor antydningen stadig har gyldighed, og man ikke behøver at gå over stregen eller gribe til megafonen for at få budskabet igennem.

Dronning Margrethe advarer i det svenske medie Kvällsposten om, at vi skal undgå at reagere med panik, når vi forholder os til klimaproblemet. Her ses Dronningen ved Folketingets åbning. –
Dronning Margrethe advarer i det svenske medie Kvällsposten om, at vi skal undgå at reagere med panik, når vi forholder os til klimaproblemet. Her ses Dronningen ved Folketingets åbning. – Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Journalisten spørger således, om dronning Margrethe har kendskab til Greta Thunberg, hvortil det suverænt underspillede svar lyder: ”Det kan man jo ikke undgå.” Og så advarer dronning Margrethe forresten mod, at klimadebatten foregår i en sky af tårer eller i en atmosfære, der varsler uopretteligt nederlag: ”Man skal ikke få kolde fødder, men holde hovedet koldt.” Det gælder også med hensyn til den grasserende flyskam i Sverige: ”Det er jo egentlig mærkeligt i et land som Sverige, hvor afstandene er så store, at man skal skamme sig over, at man flyver. Men man kan jo ikke køre i trillebør fra Malmø til Haparanda, hvis jeg må udtrykke det sådan.”

Igen noterer man sig antydningens elegante kunst: Der er 1628 kilometer mellem Malmø og Haparanda.

Husk, at mange sorte ikke ser sig selv som ofre

Racisme gennemsyrer ikke det danske samfund, fastslår løsgænger i Aarhus Byråd Almaz Mengesha i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun mener, at de fleste sorte ikke ser sig selv som ofre. –
Racisme gennemsyrer ikke det danske samfund, fastslår løsgænger i Aarhus Byråd Almaz Mengesha i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun mener, at de fleste sorte ikke ser sig selv som ofre. – Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Et indlæg af socialrådgiver og løsgænger i Aarhus Byråd Almaz Mengesha i Morgenavisen Jyllands-Posten har vakt stor opsigt. Under overskriften ”Jeg kender dansken, han er ikke racist” gør Almaz Mengesha op med identitetspolitikken. Mengesha er sort og stammer fra Etiopien, men hun er godt træt af den såkaldte antiracismedebat: ”Kære velmenende, antiracistiske danskere og ikke mindst kære Trudeau: Lad være med ukritisk at underkaste jer præmissen om, at racismen gennemsyrer det danske samfund. Husk, at for hver vred, sort antiracismeaktivist er vi mange flere sorte, der ikke ser os selv som ofre. Fortsæt blot med at sværte ansigtet til i samme farve som mit til fastelavn, fordi vi sorte faktisk har mentalt overskud nok til at skelne mellem festlige løjer og racistisk hån!”.

I et efterfølgende interview med avisen slår Almaz Mengesha fast, ”at det er det pure opspind, at samfundet skulle være inficeret af strukturel racisme”.

Og således prægedes denne uge af tre markante kvinder, der på hver sin måde sørgede for, at debatten blev spændstig og afvekslende.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.