Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Mediekommentar

Hadprædikanter i dokumentar er marginale og betydningsløse – hvad med de andre?

Foto fra BBC-dokumentaren "Farvel til USA’s mest forhadte familie", der i øjeblikket kan ses på DR. Foto: BBC/DR Presse

Ville det ikke være mere modigt at lave en dokumentar om det had, som for eksempel udspringer af identitetspolitikken, eller om det had mod jøder, frihed og demokrati, som findes i visse lande, spørger sognepræst Jesper Bacher

HAD HAR en notorisk dårlig presse. Det er vel fortjent. Had er en ild, der fortærer sjæle, men hadets destruktive potentiale rækker langt ud over det hadefulde sind. Hadet kan blive voldeligt, ja, til folkemord, og hadet kan blive ideologiseret og systematiseret. Racehad og klassehad er kendte eksempler. Men vi skal ikke gøre os nogle illusioner. Had er kommet for at blive i den faldne verden. Hadet er lidenskabernes vrangside, og uden at være godt kan hadet godt have særdeles gode grunde. Ligesom der er forskel på at hade mennesker og hade deres løgne og onde gerninger. Had er også et smittefarligt fænomen. Had avler had, og de hadefulde er ofte selv forhadte.

Det kunne man se levende eksempler på i BBC-dokumentaren med Louis Theroux betitlet ”Farvel til USA’s mest forhadte familie”. Bare titlen, hvem kunne det dog være? Det viste sig at være en baptistmenighed fra Topeka i staten Kansas. Menighedens fulde navn er Westboro Baptist Church centreret om familien Phelps, og de folk går ikke ligefrem og putter med deres had. Kirkens hjemmesideadresse hedder simpelthen www.godhatesfags.com, altså ”Gud hader bøsser”.

MEN DE HOMOSEKSUELLE er skam ikke de eneste hadeobjekter. Folkene fra Westboro Baptist Church er meget inklusive i deres had. Ifølge de skilte, som de ynder at bære til offentligt skue, hader Gud også Amerika og Storbritannien, og på et andet skilt hedder det: ”Tak Gud for døde soldater.”

Westboro Baptist Church lever op til mange fordomme om amerikanske fundamentalister, men patrioter kan man dårligt kalde dem. De er kendt for at dukke op til begravelser af amerikanske soldater med skilte, som håner og fordømmer de faldne. Kom ikke og sig, at had bare splitter. Westboro Baptist Church ville således passe smukt ind i de iranske folkemængder, som for nylig stod og råbte: ”Død over USA.”

IFØLGE KIRKEN hader Gud ganske vist også muslimer, men hadet til USA blussede i Topeka som i Teheran. Dog må Westboro Baptist Church have et varmt forhold til den amerikanske ytringsfrihed. Hvordan var det mon gået en iransk demonstrant, hvis vedkommende bar et skilt med teksten ”Allah hader Iran”? Louis Theroux, som havde lavet flere dokumentarer om Westboro Baptist Church, og i nogles øjne faktisk var kommet til at gøre højest ufrivillig reklame for mørkemændene, afdækkede de sædvanlige sektstrukturer. Social kontrol og afvisning af frafalde medlemmer, mental isolation og selvherlighed.

Men ærligt talt. Vil man fokusere på hadefuld retorik, er det også let at vælge en lille, ganske vist højtråbende, menighed fra Midtvesten. De er marginale og betydningsløse, og deres meninger forkastede og fordømte af det massive flertal.

Ville det ikke være mere modigt at lave en dokumentar om det had, som for eksempel udspringer af identitetspolitikken, eller om det had mod jøder, frihed og demokrati, som findes i anderledes slagkraftige og talrige muslimske miljøer og lande.

Jesper Bacher er sognepræst.