En journalist og en politiefterforsker på jagt efter sandheden. Det er et klassisk makkerskab i krimilitteraturen, hvor de to undervejs konkurrerer med hinanden og i mere eller mindre udtalt grad er afhængige af de oplysninger, den anden har kunnet grave frem eller kan hjælpe med at få frem i lyset.
De to faggrupper bruger i en vis udstrækning samme metoder: taler med folk, har øjne og ører åbne, lægger to og to sammen – politiet med den ekstra mulighed også at tage eksempelvis dna-prøver til hjælp. Det er ingen tilfældighed, at mange kriminalforfattere også er journalister.
Makkerparret i DR 2’s dokumentar ”Ørnedræberne” er som taget ud af en kriminalroman: den unge journalist Zissel Kjertum-Mohr og den erfarne politimand Jens Møller Jensen, der som drabschef ved Københavns Politi gennem tiden har efterforsket 123 drab. Det er et godt makkerpar, ikke i konkurrence, men i fælles jagt på sandheden om, hvem der forgiftede fem havørne på Tåsinge med nervegiften carbofuran.
Sporet er koldt, havørnene blev forgiftet i 2020, hvor flere medier – inklusive Kristeligt Dagblad – skrev om sagen, der stadig er uopklaret. Mohr og Møller opsøger de involverede: ornitologen, skytten, jægerne, fiskerne, lokaljournalisterne. Nogle vil sige lidt, andre meget, og andre igen er påfaldende tavse. Selvom Møller sætter sig sammen med mændene i den lokale skytteklub og taler som jæger til jæger med dem, så klapper de i, når talen falder på en mulig gerningsmand. Tåsinge er også et lille samfund.
Nogle mener, at motivet er hævn, et forsøg på at bringe en lokal skytte i fedtefadet. Andre mener, det handler om profit: ”Følg pengene,” lyder rådet flere gange til de to efterforskere. Et jagtkonsortium udsætter fasaner i hundredvis på øen, hvor jægerne betaler for at gå på jagt. Forgiftning er en praksis, der tidligere har været anvendt rundt omkring, fortæller en mand, der optræder anonymt. Han har erfaring med at forgifte rovfugle og mener, det er en amatør, der har været på spil på Tåsinge.
Det er ikke en ny historie, der fortælles i DR 2’s ”Ørnedræberne”, men til gengæld er den velfortalt. Mohr og Møller arbejder godt sammen, der er en naturlighed og en afslappethed i deres makkerskab, som er ganske velgørende i en tid, hvor man har indtryk af, at tv-værter ansættes på deres evne til at tale hurtigt og eksalteret og være påtaget sjove på kommando. Hos makkerparret Mohr og Møller er en venlig seriøsitet på spil, som man gerne inviterer ind i sin stue.
Og så er der jo en mening med dokumentaren. ”Ørnedræberne” bruger et populært greb til at sætte fokus på et overset problem. De fem havørne på Tåsinge er ikke de eneste ofre for det, man kan kalde faunakriminalitet – kriminalitet mod naturen. Nogle har ligefrem opfordret til, at man fik et særligt faunapoliti, som kunne tage sig af den slags forbrydelser, der ofte kun efterforskes sporadisk.
Birgitte Stoklund Larsen er sognepræst og stiftskonsulent.