Hans Hauge: Dansk debat om Mellemøsten er frosset fast

Der går et symbolsk hegn igennem Danmark, der deler os i to uforsonlige lejre. Vi deler os frivilligt i palæstinensere og jøder, skriver lektor Hans Hauge

FOLKEKIRKENS Nødhjælp har endnu engang brugt af de sparsomme midler, der møjsommeligt indsamles i danske folkekirker og foræret nogle uerfarne venstrefløjspolitikere en festlig tur til Israel. Og Nødhjælpen har fået den nødhjælp, de bad om, nemlig kritik af Israel.

I avisen Politiken skriver politikeren Jakob Engel-Schmidt (V), at man skal stoppe den israelske apartheid. Man må ikke håbe, at det er Venstres politik.

Problemet er, at der ikke kan siges noget nyt. Argumenter hjælper ikke det mindste. Hvorfor ikke? Fordi der går et symbolsk hegn igennem Danmark, der deler os i to uforsonlige lejre. Vi deler os frivilligt i palæstinensere og jøder. Og de første er de gode. Intet tyder på en snarlig fred mellem parterne. Der er end ikke forhandlinger i gang. Der er det store flertal (er det et flertal?), der solidariserer sig med de undertrykte palæstinensere, og som ser igennem fingre med alt, hvad de gør.

Det er i sig selv moralsk. Man iscenesætter sig selv som god ved det. De gode kunne ikke drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Egyptens lukning af grænsen til Gaza. De støtter i dag Assads krav på at få Golan tilbage til Syrien. De støtter, at EU understøtter palæstinenserne, der reelt er på momsbetalt kontanthjælp. På nær dem, der arbejder i Israel, der ellers døjer med stor indvandring af afrikanere.

LÆS OGSÅ: Engel-Schmidt om Israel-kritik: Mit ordvalg ærgrer mig

Så er der os på den forkerte side af muren, der forgæves forsvarer Israel. Vi er jo nok ifølge Venstremanden apartheidtilhængere, mens han går ind for menneskerettighederne i Gaza?

Det er israelerne, der har bygget hegnet i Israel, der visse steder er en mur, for at forhindre selvmordsbomber. Og det har virket. Hvem vil ikke hellere gå rundt i Jerusalem end i Kabul eller Bagdad? Gad vide om Engel-Schmidt og hans røde venner boede i Hebron eller Gaza, eller foretrak de Jerusalems bekvemmeligheder og gode restauranter, der serverer spiritus?

Hvem har bygget den billedlige mur i Danmark? Ja, det har de socialistiske partier og så Folkekirkens Nødhjælp. Denne opdeling har vi haft før: Under den kolde krig. Jerntæppet delte Danmark. Blot var der ikke så mange, der støttede DDR, der støttede Arafat. Da DDR opløstes, trådte Folkekirkens Nødhjælp til og fortsatte det humanitære arbejde.

Engel-Schmidt er en bugtalerdukke, der lader, som om han siger noget, men han fremsiger kun færdigretter. Og vi kender dem til hudløshed. Den værste er den med, at Israel er en ven og allieret. Når den løgn først er fremført, følger et retorisk spørgsmål: Man har vel lov at kritisere ens venner.

Ja, og det gør man ved at råbe apartheid. Det er det samme som nazi-kortet. De skulle vide bedre, de jøder, siger han. De blev selv forfulgt og nu forfølger de selv. Israelerne lader rettigheder følge hudfarve og religion. Hudfarve? Mon han kan vise en bestemmelse i israelsk lov, der henviser til hudfarve? Og hvilken religion?

Engel-Schmidt slutter med et scoretrick, der nok skal gøre sig i Enhedslisten. Israelernes hårdhed reducerer George W. Bush til en fredelig KFUM-spejder.

Hans Hauge er lektor og dr. phil fra Aarhus Universitet